EUR: 327,31 Ft
CHF: 301,59 Ft
2019. augusztus 20., kedd
István

Belföld

Az USA-nak fontos Magyarország

Budapesten kezdte meg európai körútját Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere hétfőn. A mostani látogatás egyértelműen mutatja, hogy a magyar–amerikai kapcsolatok jól működnek. 

„Nem véletlen, hogy Pompeo Magyarországon kezdi meg európai körútját, tekintve, hogy a magyar kormányfő Donald Trump egyik legbiztosabb szövetségesévé vált az Európai Unióban és a NATO-ban” – írta a spanyol ABC washingtoni tudósítója.


Fotó: Mészáros Diána

Az Origo felidézte, hogy Orbán Viktor a múlt héten járt Pozsonyban – ahol a visegrádi négyek vezetői mellett Angela Merkel német kancellárral is tárgyalt –, a jövő héten pedig Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök fogadja. Ennek oka a magyar külpolitika mozgásterének bővülése, valamint a magyar miniszterelnök térségben betöltött vezető szerepe. Az Obama-adminisztráció idején ideológiai okokból hűvössé vált amerikai–magyar politikai kapcsolatok javulását jelzi, hogy Magyarország az USA-val együtt az elsők között utasította el az ENSZ Soros-féle migránspaktumát. Amerikai külügyminiszter nyolc év után most először látogatott hazánkba.

– Magyarország NATO-tagállam, és az Amerikai Egyesült Államok szövetségese. Erről a magyar emberek népszavazáson döntöttek… Magyarország kormányának továbbra is az a célja, hogy az Amerikai Egyesült Államokkal fennálló szövetségesi kapcsolatát erősítse. Ennek szellemében készülünk Michael Richard Pompeo külügyminiszter úr budapesti látogatására – nyilatkozta az MTI-nek a kormányfő még a látogatás előtt.


– Az amerikai külügyminiszter látogatása bizonyítja, hogy Magyarország megbízható NATO-szövetséges – fogalmazott a találkozót megelőzően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Pompeo hétfőn találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel és Szijjártó Péter külügyminiszterrel. A megbeszélések lapzártánk után értek véget, de a Magyar Nemzet korábban arról írt, hogy a két ország várhatóan egy védelmi megállapodásról fog megállapodni.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Óriási az érdeklődés az augusztus 20-i programokon

    Óriási az érdeklődés az augusztus 20-i programokon

    Rendkívüli események nélkül zajlanak az augusztus 20-ai rendezvények Budapesten, a programokra rekord számú látogatót várnak – közölte Kovács Zoltán államtitkár, az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője a Magyar ízek utcájában tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten.

  • A NASA űrszondát küld a Jupiter Európé nevű holdjára

    A NASA űrszondát küld a Jupiter Európé nevű holdjára

    A NASA illetékesei megadták a hivatalos hozzájárulást ahhoz, hogy űrszondát küldjenek néhány év múlva a Jupiter Európé nevű holdjára, a jégkéreg borította holdat a lehető legnagyobb részletességgel akarják feltárni az amerikai űrkutatási hivatal tudósai.