2019. november 13., szerda
Szilvia

Egyéb Szombathely

Az utolsó órában mentették meg a mozaikot

Nagyon rossz állapotban volt már az egykori savariai helytartói palota mozaikpadlója, a restaurátorok és a szakemberek egyetértettek abban, hogy még egy telet nem bír ki a szabadban. A 200 négyzetméteres lelet most a Pásztor utcai raktárban pihen.

Ez Közép-Európa legnagyobb összefüggő római kori mozaikja Fotó: CSG

– A hőmérséklet-ingadozás, a nedvesség és a páratartalom miatt felgyülemlett só szétfeszítette a szemeket. A mozaik felszedése felelősségünk és kötelességünk volt. Ha ez nem történik meg, már csak összesöpörni tudtuk volna az értékes alkotást – mondta lapunknak Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója. Hozzátette: a mozaik konzerválása befejeződött a Pásztor utcai raktárban, restaurálása még várat magára. Az önkormányzat által is támogatott projekt részeként a régészek a mozaikpadló alatti területet is átvizsgálták a romkertben.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Felvidéken járt Miklós Péter

    A Felvidéken járt Miklós Péter

    A felvidéki Selye János Egyetem novemberben rendezte meg VII. Nemzetközi Tudományos Szimpóziumát Többség–kisebbség együttélés címmel.

  • Fakutyával táncoltak

    Fakutyával táncoltak

    Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.