2020. január 27., hétfő
Angelika

Belföld

Bemutatták a „Mi múzeumunk”–at

Január 29-én az óbudai Esernyős Galériában mutatta be Skonda Mária és Völgyi Miklós a “Mi múzeumunk” című kiállítást.

Harminc év alatt felépített gyűjteményünket öt kötetbe foglaltuk, így létrehozva a mi, papír alapú múzeumunkat.


Az egyes albumokból válogatott művekből rendezett kiállítás csupán csak betekintést ad a Völgyi- Skonda Kortárs Gyűjteménybe. A kiállítás és a kötetek február 28-ig tekinthető meg.

Közel harminc év műgyűjtői tevékenységünk során beléptünk a ” feldolgozás”, archiválás korszakába, hogy ezt az általunk alkotott műtárgy együttest közkinccsé tegyük.


El kellett azon gondolkodnunk, mi lesz a gyűjtemény sorsa, ha mi már eltávozunk erről a „játszótérről”. A gyűjteményt nem lehet oda, ahová előbb utóbb mindenki kerül, magunkkal vinni. Minden gyűjtő barátunkat próbálunk meggyőzni arról, hogy időben dolgozza fel a birtokában lévő kollekciót és készítsen belőle albumot, kiadványt. Ez azért is fontos, mert kutathatóvá tenné a műtárgyakat és a mű-együtteseket. Mi az utóbbi években ezt tesszük. A gyűjtemény további gyarapítása helyett inkább arra koncentrálunk, hogy a gyűjteményt feldolgozzuk és albumok formájában közkinccsé tegyük. Létre hoztuk a papír alapú „múzeumunkat”, mely öt kötetben mutatja be a képzőművészeti gyűjteményünket.

Az egész gyűjteményre jellemző a figurális ábrázolás, valamint a koloralitás, erősítve monokróm művekkel. Az elkészült „papír alapú” múzeumunk öt kötetben foglalja a kollekcióban szereplő alkotásokat. A kötetek tükrözik egyben a gyűjtemény szerkezetét is:

Mesterek címszó alatt a XX. Század első felének iskolateremtő művészeinek alkotásait mutatjuk be, kiemelve Szőnyi Istvánt és körét.

Égi jel címszó alatt a gyűjtemény szakrális témájú alkotásai foglaljuk kötetbe.

A Naivok című kötetben a naiv és cigány festészet gyűjteményünkben lévő darabjait mintegy 150-200 alkotással mutatjuk be. Ezek a művek a nagyközönség számára már sajnos nehezen elérhetőek, mivel ma már emlékházakban, múzeumokban találhatók leginkább.

Kor-kép I.-II., két kötet. A hazai kortárs festők alkotásai a gyűjtemény mintegy kétharmadát teszik ki, a XX. Század végétől a napjaink művészeikig,  Ez a kör átfogja a már díjazott 60-70-es korosztályt, és a pályakezdő fiatalokat is.

Egy gyűjteményt nem elég létrehozni, annak gondozása, menedzselése felelősségteljes feladat. Ennek tudatában koncentrálunk most és a jövőben is első sorban a rendezésre, bemutatásra és a dokumentálásra, mellette pedig továbbra is folyamatosan figyelemmel kísérjük a felgyorsult világunk egyre megújuló ábrázolását a kortárs képzőművészetben.

Kapcsolódó Cikkek