EUR: 334,37 Ft
CHF: 305,69 Ft
2019. november 16., szombat
Ödön

Egyéb Kecskemét

Botond a világ legjobbjaival versenyez

A kecskeméti snowboardos, Fricz Botond élete legnehezebb menetét bemutatva, a világ legjobbjai között a 30. helyen végzett a FIS Snowboard Világbajnokságon Park Cityben (USA).

Az idei FIS Snowboard és Freestyle Sí Világbajnokságot Utahban, Park Cityben rendezték meg. A versenyen hazánkat egyetlen magyar snowboardos, a kecskeméti Fricz Botond képviselte, aki slopestyle versenyszámban indult. A selejtezőben Boti a hatvanfős mezőnyben a 30. helyet szerezte meg. Mindezt úgy, hogy korábban mindössze három világkupaversenyen indult, így rendkívül tapasztalatlannak számít. A világbajnokságban a teljes olimpiai mezőny rajthoz állt.


Boti messze felülmúlta a várakozásokat. Jelenlegi repertoárjának legnehezebb trükkjeiből válogatta össze a versenykörét, és hajtotta végre szinte hibátlanul az első sorozatban. Először vállalta be a két különböző irányba forgatott háromfordulatos ugrást, az 1080-at, közvetlenül egymás után, ráadásul ezek közül az egyik egy dupla szaltóval kombinált változat, az úgynevezett duplakork 1080. A brutálisan erős mezőnyben ez a top 30-ba kerüléshez volt elég, ami első hallásra talán nem tűnik nagy eredménynek, a jövőre nézve azonban rendkívül ígéretes teljesítmény.

Fricz Botond messze felülmúlta a várakozásokat

Boti már hetek óta az Egyesült Államokban, Coloradóban gyakorol, amerikai edzője segítségével. Volt alkalma edzeni a világ egyik legjobb freestyle edzőközpontjának tartott Woodward Campben Copper Mountainon, valamint Breckenridge-ben. A felkészülés részeként elutazott a keleti partra, ahol egy NorAm (Észak-amerikai kupa) versenyen harmadik helyezést ért el. A 18 éves kecskeméti snowboardos tavaly került az amerikai Ian Kirk szárnyai alá, aki az utóbbi két évben Gyarmati Pankával is együtt dolgozott. A felkészülési időszakban Iannal edzett, azonban a versenyre már Chris Waker edzővel érkezett. Chris Ian csapatának egyik edzője, idén már vele jár versenyekre és edzeni.


A slopestyle versenyszámban korlátokon és ugratókon kell különféle trükköket bemutatni. Boti a korlátokon mindig is nagyon erős volt, az ugratókon azonban fejlődnie kellett. Ebben tökéletes partner Ian Kirk és csapata, az eredmény pedig néhány hónap után lesz kézzelfogható. Fejlődése az elmúlt évhez képest ugrásszerű, Boti idén komoly szintet lépett.

Mi az a slopestyle?

A szabadstílusú snowboardosok legkifejezőbb szakága, amelyben egy ugratókkal és korlátokkal, valamint egyéb mesterséges elemekkel tarkított lejtőn lecsúszva mutatnak be különféle trükköket: szaltókat, forgásokat és csúszásokat. A pálya körülbelül 1000 méter hosszú, és általában 3 korlátkomplexumból és 3 óriási ugratóból áll. A versenyzőket összbenyomás alapján hattagú zsűri pontozza, a választott trükkök technikai nehézsége, változatossága, a pálya kihasználása, valamint a versenyző kreativitása és stílusa alapján. Magyar elnevezése nincs, a szakma az angol elnevezést használja. 2014 óta olimpiai sportág.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.