EUR: 323,53 Ft
CHF: 290,52 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Egyéb Szeged

Cigányozás és karlendítés után

Kiszivárgott felvételek sora kavart botrányt a Jobbik körül januárban. Ezt megelőzően decemberben hirdettek nagy összefogást a Jobbikkal a baloldali, liberális és kormányellenes pártok a túlóratörvény kapcsán. Szegeden is megvolt a nagy összeborulás. De mit szólnak a pártok ezekhez a rasszista botrányokhoz? Továbbra is szalonképes nekik a Jobbik?

Nagy békességben, szinte sohasem látott egységben köszönt el a 2018-as esztendő Szegeden.


Hivatalosan a túlóratörvény miatti tiltakozás kovácsolta össze a fenti képen látható „szövetséget”. Mi arra voltunk kíváncsiak, továbbra is „szalonképesnek” tartják-e a Jobbikkal kötött szövetséget ezek a baloldali, liberális pártok, illetve politikai szerveződések azok után is, hogy kiderült: karlendítéstől a cigányverésig minden előfordul a Jobbikban – legalábbis ha hinni lehet a kiszivárgott hang- és videófelvételeknek.

Sneider Tamás januárban több botrányban is érintett volt

Összeért, ami összevaló: a Jobbik és a baloldali erők egysége Szegeden

Megkerestük a „nagy szegedi összefogás” szereplőit: az MSZP-s Szabó Sándort, a DK-s Binszki Józsefet, Fehér Attilát, az LMP-től, Mihálik Edvint, a Momentumtól, valamint Tarnay Kristófot, a Civil Hálótól, illetve a Párbeszéd sajtóosztályát.


Vagy így, vagy úgy, de kiderült, hogy a baloldali, liberális pártok számára továbbra is szalonképes a Jobbik!

A Momentum helyi szervezetének elnöke, Mihalik Edvin tartózkodott attól, hogy más pártok ügyeit véleményezze, mert szerinte „mindenkinek magának kell ezekkel elszámolnia a választók felé”.

Fehér Attila, az LMP Csongrád megyei elnöke kifejezte, hogy pártja minden szélsőséges megnyilvánulást elutasít. – Mivel pártunk politikájának alapvetése, hogy más pártok dolgába nem szólunk bele, ezért meggyőződésünk, hogy a Jobbiknak házon belül kell tisztáznia a videóval kapcsolatos fejleményeket és az esetleges következményeket, ugyanis ez nem az LMP feladata – válaszolta Fehér, majd hosszan sorolta, hogy pártja mi ellen küzd, de a végén azért megjegyezte: – Mi mindenkivel együttműködünk, akivel együtt hatékonyan és érdemben fel tudunk lépni – azaz nem zárkózott el a Jobbikkal történő együttműködéstől.

Szabó Sándor, Szeged MSZP-s országgyűlési képviselője sem cáfolta, hogy gond lenne a rasszista megnyilvánulások miatt, legalábbis erre utal, hogy nem reagált kérdéseinkre, de nem is utasította el azokat.

Mélyen hallgat Szabó Sándor mellett a szegedi DK és a Párbeszéd is.

Tarnay Kristóf, a Szegedi Civil Háló alapítója úgy véli, hogy erősen felfújt bulvárfogás az egész, mégis kénytelenek foglalkozni vele, hiszen ügyeiket csak akkor tudják megfelelően közösen intézni, ha a másik hibáival is elszámolnak. „Hosszú távon morálisan nagyobb vétek a mások hibáin való túllépés képtelensége miatti széthúzás, mint a megbocsátás és az újrakezdés lehetőségének megadása” – írta Tarnay. Azaz ők sem zárják ki az együttműködést a Jobbikkal.

Kapcsolódó Cikkek