EUR: 353,22 Ft
CHF: 327,82 Ft
2020. július 16., csütörtök
Valter

Sport

Csak a nagy sportcsillagokra vevők a szurkolók

Átalakítás előtt áll a sportban a pézdíjazás rendszere. Az atlétika és az úszás nemzetközi szövetségének irányítói szerint csak a legjobbak kedvérért telnek meg a lelátók, velük lehet megnyerni a támogatókat, és jó megállapításra jutni a televízió társaságokkal.

Az atlétikai életben otthonosan mozgók számára nem titok, hogy a legnagyobb sportszergyárak – melyek az atlétika legbőkezűbb támogatói – nélkül amatőr színvonalú versenyeket rendezhetnének, egyesek szerint a sportág csődje fenyegetne. Ám a legnagyobb sportszergyárak – Nike, Adidas, a Puma, Asics – sokkal inkább saját érdekeiket érvényesítik.Baji Balázs

– A sportszergyárak megkerülhetetlenné váltak, termékeik és pénzük nélkül a szövetségek, a klubok és a versenyzők, és a versenyrendezők is becsukhatnák a boltot – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Gyulai Márton, az Európai Atlétikai Szövetség Tanácsának tagja, a hazai szövetségi főtitkára, aki a rangos Gyulai Memorial nemzetközi verseny szervezőjeként is megtapasztalhatta ezt a fajta függőséget. – A felszereléseket biztosító cégek keményen diktálnak, szigorú szabályokat fektetnek le, és mind gyakrabban kötik meg a versenyzők és a versenyszervezők kezét. Tavaly a brit szövetség nyilván jó szándékkal, de mint kiderült, meggondolatlanul tető alá hozott egy Világkupának elnevezett válogatott viadalt, figyelmen kívül hagyva a sportfelszerelés viselésével kapcsolatos egyéni szerződéseket. A gyártók már a rajt előtt könyörtelenül érvényesítették a megállapodásban rögzített jogaikat, megtiltották az ő szerelésüket viselő atlétáknak, hogy a Világkupán a piaci vetélytárs ruházatát, a verseny uniformisát  viseljék. Több neves atléta elmenekült, máshová ment versenyezni, mert tudta, hogy ha megszegi a szerződését, oda lesz a bónusza, sőt, a következő évadban talán még új támogató után is kell néznie. A brit szervezők egy millió fontot buktak, lemondásra kényszerült a szövetség elnöke és a főtitkára is. Figyelmeztető lecke volt ez minden érdekelt számára.

Az atlétikai elitre milliókat költenek a sportszergyárak, és így a reklámhordozó sportolók is többet kereshetnek, mint amennyit a pénzdíjaikból össze tudnának gyűjteni. Ezen kívül van még egy harmadik pénzforrásuk is, és éppenséggel ezzel van a legtöbb gond.


– Egy ismert atlétát csak komoly rajtpénzzel tudnak elcsábítani a versenyszervezők – folytatta Gyulai. – A fedezetet mindig a házigazdáknak kell összekalapozni, ezért is bosszantó azzal szembesülni, hogy a összeg egy része a versenyzőket kísérő slepphez vándorol. Miközben más rendezőkkel összefogva azért lobbizunk, hogy a rajtpénz a jövőben a versenyző nettó bevétele legyen, a nemzetközi szövetség a pénzdíjak elosztásának rendszerét igyekszik megújítani. Nem több pénzt akarnak kiosztani, inkább a begyepesedett szokáson változtatva nagyobb pénzdíjhoz juttatni azokat, akik csupán századokkal vagy centiméterekkel maradnak el a győztestől.

Gyulai szerint a magyar válogatottak közül jelenleg 10-15 atléta számára jelent biztos megélhetést a klubjától kapott fizetés és az állami ösztöndíj, közülük azonban öten-hatan részesednek a nemzetközi versenyek pénzdíjaiból.

Dr. Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitánya szerint annak csak örülni kell, ha a kiváló úszók sokat keresnek, bár szakadék kezd kialakulni köztük és azok között, akiknek a tudása és a piaci értéke valamivel alacsonyabb.


Hosszú Katinka

– Azokat, akik keményen odateszik magukat és szépen keresnek, kár lenne céltáblának tekinteni – mondta a kapitány. – Ugyanez a helyzet más sportágakban is, valamint a sporton kívüli világban is. Egy ügyes kezű, szorgalmas mesterember sokkal többet tehet zsebre, mint az, akinek még a kalapács is rosszul áll a kezében. Amin úszóberkekben sokkal inkább ki szoktak akadni, az a bántó aránytalanság egy jegyzett honi focista és egy, a világranglistán TOP10-es magyar úszó keresete között. Egy úszó egy év alatt jut annyi pénzhez, mint egy NB I-es focista egyetlen hónap alatt. Már ezért sem érdemes azon rugózni, hogy az úszósport élversenyzői miért támadják olyan hevesen a nemzetközi szövetséget, miért akarják úgy alakítani a versenynaptárt, hogy pályafutásuk alatt még többet kereshessenek.

Akár renitensnek is lehetne nevezni a Hosszú Katinka mögött felvonuló úszóforradalmárokat, de korai ítélkezni felettük, inkább teret kellene biztosítani ahhoz, hogy a hamarjában összehozott új versenysorozatuk kiforrhasson. A kezdeményezőknek és a támogatóknak amúgy nem a FINA, hanem a versenynaptár – annak zsúfoltsága – a legnagyobb ellenfelük. Az úszóversenyeken is van rajtpénz, pénzdíj, sőt bónusz is, nem mellékesen a kiváltságos úszók ebben a sportágban is számíthatnak a sportszergyártók támogatására. Nálunk azonban az ifjúsági úszók többsége csak a klubjára és az ösztöndíjára számíthat. Amikor pedig már csak a felnőttek között rajtolhatnak, kezdetben inkább a tanulópénzt kell megfizetni, a nyereségesség várat magára.

– Nehéz bekerülni az a kéttucatnyi magyar élversenyző közé, akik nem csak megélnek az úszásból, de félre is tudnak tenni, vagy jó befektetéseket csinálni – fejezte be dr. Sós Csaba.

Kapcsolódó Cikkek