EUR: 334,70 Ft
CHF: 306,00 Ft
2019. november 17., vasárnap
Gergő, Hortenzia

Belföld

Devecseri polgármester: Igazságtalan, méltánytalan az új elsőfokú ítélet

Igazságtalannak, aránytalannak és méltánytalannak nevezte a vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárásában a Győri Törvényszéken hozott hétfői ítéletet Devecser polgármestere.

Ferenczi Gábor keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy “az igazság teljes feltárása érdekében” a Mi Hazánk parlamenti képviselői csoportján keresztül kezdeményezi a Mal Zrt. privatizációs szerződésének felülvizsgálatát, valamint a katasztrófa előidézésével kapcsolatos szakértői anyagok bekérését.


Ferenczi Gábor szerint “a nyolc éve húzódó per az emberek igazságszolgáltatásba vetett bizalmát rendítette meg, hiszen a hétfői ítélettel nem állt helyre a társadalom igazságérzete.”

A bíróság B. Zoltán elsőrendű vádlottat, a Mal Zrt. volt vezérigazgatóját két év hat hónap, D. József másodrendű vádlottat, volt műszaki vezérigazgató-helyettest pedig két év fogházra ítélte gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. Hat vádlott felfüggesztett szabadságvesztést,egy pénzbüntetést, egy megrovást kapott, öt embert pedig minden vádpont alól felmentett a törvényszék.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő

vörösiszap három települést öntött el, a katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek