EUR: 322,36 Ft
CHF: 287,95 Ft
2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Egyéb Békéscsaba

Díszbemutatóval zárult a Békéscsaba 300

Egy egész éven át tartó programsorozattal ünnepeltük Békéscsaba újratelepítésének 300. és várossá nyilvánításának 100. évfordulóját. Az ünnepségsorozat tavaly a Jókai Színházban megrendezett gálaműsorral kezdődött, és a Szárnyad árnyékában című történelmi játék díszbemutatójával zárult. Az est házigazdája Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata volt.

Szente Béla évfordulós darabjának előadása után a Vigadóban Seregi Zoltán, a színház igazgatója azzal köszöntötte a vendégeket, hogy a méltó megemlékezések lezárásához méltó házigazdára leltek. Külön üdvözölte Szarvas Pétert, a megyeszékhely és Babák Mihályt, Szarvas polgármesterét, valamint Koltay Gábor Balázs Béla-díjas, érdemes művészt, aki jelenleg a Jókai Színházban rendezi Hitchcock Psyicho című darabját – olvasható a színház honlapján.


Szarvas Péter ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy „a darab alkalmas arra, hogy visszatérjünk a múltba, 1718-ba, az akkori Csabára, amely az ígéret földjét jelentette őseink számára”. Tisztelettel tartozunk azoknak, akik bátran elindultak, hogy új hazát keressenek maguknak, és sosem voltak tétlenek, sosem voltak restek, szorgalmasan dolgoztak: kiásták az Élővíz-csatornát, két templomot, utat, színházat építettek, a háborúban harcoltak, helytálltak. Nekik köszönhetjük, hogy Békéscsaba nagyszerű település ma is, ahol jó élni. A mi dolgunk, hogy vigyázzunk rá, ehhez kell az erős hit, ami nekik is volt, és a hit megtérült, a várost elindították a fejlődés felé. Erős hit nélkül nem lehet haladni, építkezni, hit nélkül elgyengül a lélek, a kéz. A darab azt is üzeni, hogy közösségben lehet élni, dolgozni, az ember akkor sikeres, ha együttműködik – hangsúlyozta a polgármester, majd megköszönte a szerzőnek, a rendezőnek és a szereplőknek az emlékezetes előadást.

Kapcsolódó Cikkek

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.