2019. június 27., csütörtök
László

Egyéb Nyíregyháza

Disznóvágás a múzeumfaluban

Második alkalommal várja a hagyományos magyar gasztronómia híveit a Nyírségi Disznótoros Fesztivál, amely egyben a XVIII. Nemzetközi Böllérversenynek is otthont ad. Február 16-án a Sóstói Múzeumfaluban – miközben felelevenítik a falusi disznótor hagyományait – a ZeneExpressz előadói, többek között Márió és Komonyi Zsuzsi szórakoztatja az érdeklődőket, de fellép több helyi vagy térségbeli táncegyüttes, valamint a Szikes Zenekar.

A belépőjegy és a kóstolójegy is 500 forintba kerül. A legkisebbekre is gondoltak a szervezők: a 130 centiméternél alacsonyabbak ingyen látogathatják a rendezvényt. Lesznek melegedők is, és ami a legfontosabb, senki sem marad éhen, hiszen a megmérettetésre jelentkező csapatok nemcsak vágási, húsfeldolgozási és szakács ismereteiket mérik össze, hanem csapatonként 200-200 adag ételt kínálnak kóstolásra. A nagyságrendet jól tükrözik a számok: összesen 24 mangalicát dolgoznak fel február 16-án a Sóstói Múzeumfaluban, és ezekből körülbelül kéttonnányi étel készül el, amelyek többsége 11 óra körül lesz kész, ám korábban is lehet majd enni például hagymás vért vagy májat.


A hagyomány szerint a mangalica perzselés után leszedett körméből isszák a pálinkát a böllérek
MTI Fotó: Balázs Attila

Jó hír, hogy az önkormányzat jóvoltából és támogatásával február 16-án ingyenes buszjáratok is járnak a vasútállomás és Sóstógyógyfürdő között, átlagosan 20 percenkénti indulással. A közbenső megállóhelyek Sóstógyógyfürdő irányába a Kossuth u. 9 szám alatt és a Sóstói úti kórház, a vasútállomás irányába szintén a Sóstói úti kórház és a Kelet Áruháznál lesznek. A különjáratot végző autóbuszok külső kijelzőjén „Disznótoros fesztivál” lesz feltüntetve.

Második alkalommal rendezik meg a Nyírségi Disznótoros Fesztivált
MTI Fotó: Balázs Attila

Kapcsolódó Cikkek