EUR: 333,90 Ft
CHF: 304,63 Ft
2019. november 11., hétfő
Márton

Külföld

Döbbenetes! Ennyit költöttek drogokra az ausztrálok tavaly

Tavaly 9,3 milliárd ausztrál dollárt (1864 milliárd forintot) költöttek az ausztrálok illegális drogokra – derítették ki kutatók szennyvízminták elemzésével.

Mintegy 9,6 tonna metamfetamint, négy tonna kokaint, 1,1 tonna ecstasyt (MDMA) és több mint 700 kilogramm heroint fogyasztottak egy év alatt Ausztráliában – olvasható az Ausztrál Központi Bűnügyi Hírszerző Bizottság szerdán közzétett jelentésében.


A tanulmány alapját az ausztrál szennyvizek 2017 augusztusa és 2018 augusztusa közötti adatainak elemzése képezte.

Az elfogyasztott drogok utcai árát nagyjából 9,3 milliárd ausztrál dollárra becsülték, ami az illegális kábítószerek feketepiacának minimális méretére is utal.

A becslések alapján a metamfetamin és a kokain használata növekedett, az MDMA és a heroin fogyasztása csökkent az előző évihez képest – közölte a bizottság.

A legnépszerűbb drog, a metamfetamin szintetikus pszichostimuláns, amely sokféle alakban kerül a piacra.

Azon a listán, amelyen 18 további európai ország szerepel, ahol hasonló vizsgálatokat végeznek, Ausztrália a második legnagyobb methfogyasztó.

A függőséget is okozó fentanil és az oxikodon vényköteles szerek fogyasztása szintén emelkedett, különösen a kontinens déli partjainál fekvő Tasmania szigetállamban.

A bizottság vezetője, Michael Phelan szerint az eredmények alapján az ausztrálok “döbbenetes” mennyiségű pénzt költenek drogokra.

“Ebből a pénzből legális dolgok tömegét vehetnék maguknak és a családjuknak” – írta közleményében.

A jelentés a népesség 56 százalékára, mintegy 13 millió emberre terjedt ki, 13 anyagot kerestek a mintákban.

Kapcsolódó Cikkek