2019. június 19., szerda
Gyárfás

Extra

Dobó Kata: Jó kis családdá kovácsolódtunk össze

Valentin-nap előtt mutatták be a mozik Dobó Kata első rendezését, a Kölcsönlakást. A Lokálnak arról mesélt a színésznő, hogy rengeteget tanult Andy Vajnától, ami sokat segített neki a filmkészítésben. A magánélete pedig nem is lehetne kiegyensúlyozottabb, Zsidró Tamásban ugyanis megtalálta azt, akiben igazán bízhat.

Ray Cooney és John Chapman színdarabjának filmes adaptációját, a Kölcsönlakást tavaly nyáron kezdték forgatni. Kemény időszak várt Dobó Katára, mert rendezőként minden döntést neki kellett meghoznia, de úgy érzi, hogy sikerült megbirkóznia a feladattal. Ugyanakkor tudja, hogy nincs biztos recept a sikerre, ezért izgul is, mert szeretné, ha a közönségnek tetszene a vígjáték.


Dobó Kata

– Természetes, hogy izgulok, de azért még tudok aludni. Hiába álltam át a kamera másik oldalára, biztonságban érzem magam ebben a közegben, mert több mint húsz éve csinálom ezt. Nem tudok úgy elmenni egy forgatásra, hogy ne ismerjem a stáb kilencven százalékát. Rendezőként is bíztak bennem a kollégák, és nem éreztem azt, hogy kevésbé lennék jó, mint egy férfi rendező. A döntéseket persze nekem kellett meghoznom, a helyszínektől kezdve egészen odáig, hogy kinek milyen ruhája, frizurája legyen. De nem keménykedtem senkivel, inkább határozott voltam – mesélte a Lokálnak Dobó Kata, aki bízik abban, hogy rendezőként szintén sok izgalmas munkában lesz része a jövőben.
– Nagyon szerettem csinálni, és ha megtalálna egy feladat vagy könyv, akkor természetesen újra belevágnék, de egyelőre még a Kölcsönlakásra koncentrálok – magyarázta Kata, aki nem tagadja, hogy Andy Vajnától is rengeteget tanult. A színésznőt rettentően megviselte a filmes szakember halála.

Dobó Kata és Andy Vajna Fotó: Mészáros Diána

– Örökké a szívemben él, nagyon sokat tanultam tőle. Nemcsak az elmúlt másfél évben, hanem az elmúlt húszban. Szerencsés vagyok, hogy ismerhettem. Az összes tanácsa, mondata „landolt” nálam, és gyakran gondolok rá. Pár hete azt mondta – amikor meséltem neki, hogy épp eljöttem a hangstúdióból, ahol először hallgattam meg, hogyan szól a Kölcsönlakás –, hogy jól jegyezzem meg a pillanatot, mert soha többet nem fog úgy szólni, mint ott. Annyira értette ezt, annyira tudta. Sok mindenben hallgattam rá – tette hozzá Dobó Kata, aki párjára, Zsidró Tamás mesterfodrászra is mindenben számíthat. Nagy harmónia van közöttük, és Kata felszabadultabbnak tűnik, mint eddig bármikor.
– Ő az, aki nyugodt hátországot adott nekem. A mostani időszakban is mindennap támogatott, pedig sokszor nem volt egyszerű. Egy pillanatra sem éreztem, hogy megbánta, hogy mellettem áll, nem volt az, hogy „ja, ez arról szól, hogy sosem látlak”. Ő a klasszikus értelemben vett férfi, akiből sajnos már nagyon kevés van, aki kinyitja az ajtót, aki kiviszi a szemetet. Ezek persze nem óriási, de mégis fontos dolgok. Jó kis családdá kovácsolódtunk össze, és jó érzés, hogy bízhatok benne – mesélte a színésznő, akinek van egy hétéves kislánya, Szofi, Tamásnak pedig három nagy fia.


Dobó Kata és Zsidró Tamás fotó: Lokál

Szonja: Kata kifordított önmagamból

Dobó Kata teljes stílusváltást kért a film kedvéért Oroszlán Szonjától. A színésznő szőke bombázó helyett ezúttal ugyanis egy kutyamániás, a világtól elzárkózó meseírónőt alakít a Kölcsönlakásban.

„Teljesen kifordított önmagamból. Emlékszem a pillanatra, ahogy belenéztem a tükörbe, és nagyon meglepődtem azon, ahogy kinézek” – idézte fel nevetve Szonja.

Kapcsolódó Cikkek