2019. november 19., kedd
Erzsébet

Egyéb Veszprém

Egy helyen látható a Várady–Lőwey házaspár munkássága

30 év, 46 kötet Erdélyről

Szerző: Gesztesi Ákos


30 év, 46 kötet: mennyiségileg ez a két szám jelzi a Veszprémben élő házaspár, Lőwey Lilla és Váradi Péter Pál munkáját a történelmi Székelyföldről. A szerzőpáros honismereti és irodalmi fotóalbum-sorozatából csütörtök este nyílt kiállítás az Agórában.

A Várady-Lőwey házaspár három évtizede publikálja műveit (fotó: Kovács Bálint)

„Hosszú évek óta járjuk Erdély tájait. Aprólékos munkával feltérképeztük, lefotóztuk szépségeit, értékeit, összegyűjtöttük Székelyföld, e történelmi tájegység kincseit, melyeket fotóalbum formájában tárunk olvasóink elé” – írja egyik kötetéről Lőwey Lilla és Váradi Péter Pál.


Az Erdély című honismereti és irodalmi fotóalbum-sorozat a Veszprémben élő házaspár munkája, akiknek gyökerei Erdélybe nyúlnak vissza. Kalotaszeg településeinek ismertetését követően a Székelyföldet bemutató honismereti fotóalbumaik jelentek meg; az első 30 évvel ezelőtt. Az évek során a Déli- és Keleti-Kárpátok feltérképezése, valamint a Bihar-hegység bemutatása közben a Mezőség településeit is albummal szemléltették.

Ovádi Péter szerint Lőwey Lilla és Váradi Péter Pál munkája, szenvedélye példaértékű (fotó: Kovács Bálint)

A színes képekkel illusztrált sorozat egyes darabjai megörökítik a történelmi múltat, a földrajzi környezetet, az adott tájegység hagyományait, népművészetét, az erdélyi magyarság hitéletét, valláskultúráját.

A szerzőpáros köteteit az Agórában állították ki (fotó: Kovács Bálint)

A sorozatból csütörtök este kiállítás nyílt a Veszprém Agóra Kulturális Központban. Soós Andrea előadóművész közreműködése után a vendégeket Porga Gyula polgármester köszöntötte, aki szerint különleges alkalom, hogy nem csupán egy kiadvány, hanem egy egész sorozat rendhagyó bemutatójára került sor Veszprémben.

A kiállítás fővédnöke Ovádi Péter országgyűlési képviselő, aki úgy látja, a 30 év alatt hiánypótló alkotás született.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.