EUR: 322,36 Ft
CHF: 287,95 Ft
2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Egyéb VIII.kerület

Egymilliárd a társasházaknak

Hamar sikert aratott Józsefváros önkormányzatának 2015-ben megkezdett programja, amelyben a megújulni szándékozó társasházak juthatnak támogatáshoz. 2019-ben újra egymilliárd forint áll a pályázók rendelkezésére.

Az elmúlt évben 457 józsefvárosi társasház kapott támogatást az életterüket, életminőségüket javító kisebb-nagyobb beruházásra, 2015 óta pedig összesen 3,5 milliárd forinttal támogatta a kerület önkormányzata a társasházak megújulását. Józsefváros önkormányzata három évvel ezelőtt azt tűzte ki célul, hogy a Józsefváros újjáépül program harmadik elemeként – a közintézmények, a közterületek, a parkok után – a társasházak újuljanak meg a kerületben. Első lépésként az önkormányzat 500 millió forintos keretösszeget biztosított a házak rendbetételére. A program nagyon hamar rendkívül népszerű lett, a rendelkezésre álló összeg pedig évről évre növekszik: 2019-ben egymilliárd forint áll rendelkezésre, amely év közben, a felhasználható maradványpénz függvényében, akár tovább is emelkedhet.


A józsefvárosi társasházak eddig 3,5 milliárd forint támogatást vettek igénybe, idén újra pályázhatnak
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Sára Botond polgármester elmondta, az adminisztráció is egyszerűsödött

– Az adminisztráció is folyamatosan egyszerűsödik a lakóközösségek visszajelzései alapján. A tavaly decemberi ülésen például arról döntöttek a képviselők, hogy a kölcsöntámogatás visszatérítésére előírt futamidő kedvezőbb legyen a házak számára. Így a kisebb összegű, legfeljebb egymillió forintig terjedő kölcsöntámogatások esetében egyedi kérelem alapján a jelenlegi 12 hónapos helyett 24 vagy 36 hónapos futamidő is biztosítható – fejtette ki Sára Botond polgármester.

Mire pályázhatnak?

A programra folyamatosan jelentkezhetnek a társasházak. Az eddigi jelentkezők kémények átépítésére, tetőszerkezetek rekonstrukciójára, körfolyosók, függőfolyosók, erkélyek, lépcsőházak felújítására, elektromos hálózatok, fűtési rendszerek korszerűsítésére, lift modernizálására, udvar zöldítésére, a homlokzat megszépítésére, hőszigetelésre vagy éppen a postaládák, kaputelefon cseréjére nyertek támogatást. A pályázattal kapcsolatban a jozsefvaros.hu oldalon található részletes információ.

Hozzáfűzte, további könnyítés, hogy azok a társasházak, amelyek több lépcsőházból állnak, pályázaton kívüli, kis összegű támogatási igény benyújtásakor lépcsőházanként igényelhetik a támogatást.


– Természetesen a társasházak közösségeinek is részt kell vállalniuk önerővel, de a kerület jelentős segítséget nyújt a házak rendbetételéhez, ezért érdemes minden társasháznak, lakóközösségnek kisebb-nagyobb felújításra jelentkeznie – szögezte le Sára Botond.

Kapcsolódó Cikkek

  • GasztroSopron Bortúra

    GasztroSopron Bortúra

    GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

  • Légy szíves! Légy színes!

    Légy szíves! Légy színes!

    Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.