2019. november 19., kedd
Erzsébet

Külföld

Egyre több feszültséget okoznak a migránsok Boszniában

Egyre nagyobb a feszültség Boszniában a migránsok ellátása és elhelyezése miatt a központi, valamint a helyi kormányzat között – mondta Ördögh Tibor Balkán-szakértő péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

A szakértő elmondta, Boszniában a migránsok ellátása a helyi kormányzat, vagyis a kantonok feladata, de ezt a feladatot mind nehezebben látják el. A központi kormányzat, vagyis a szövetségi vezetés pedig semmilyen előrelépést nem ért el az utóbbi években, hogy mérsékelje a kantonokra háruló terhet.


“Jelenleg az adok-kapok megy a kantonok és a szövetségi kormányzat között, hogy ki lássa el ezeket az embereket, de arra nincs terv, hogy el is lássák őket valóban, hanem mindenki abban reménykedik, hogy egyszer elmennek onnan” – mondta a szakértő.

Az év eleje óta 1045 új migránst regisztráltak Bosznia-Hercegovinában – közölte értesülését az Oslobodjenje című szarajevói napilap csütörtökön.


Boszniában hét befogadóközpont van, ám a migránsok nem szeretnének az ország középső részén lévő intézményekben szállást kapni, véleményük szerint ugyanis úgy kisebb az esélyük arra, hogy minél hamarabb tovább tudjanak menni a nyugat-európai országok felé.

A migránsválság Boszniában jelenleg leginkább az Una Sana kantont érinti, az ottani vezetők emiatt aggodalmuknak adtak hangot, mondván: a migránsok ellátása az egész ország feladata lenne, és nem viselhet minden terhet és felelősséget csupán egyetlen kanton.

Hivatalos adatok szerint a tavalyi évben több mint 24 ezer illegális bevándorló haladt át Bosznia-Hercegovinán Nyugat-Európa felé.

A nyugat-balkáni útvonal fő irányai az utóbbi egy évben megváltoztak, a korábbi Macedónia-Szerbia-Magyarország útirányról Macedónia-Szerbia-Bosznia-Hercegovina-Horvátország-Szlovénia útvonalra vagy Albánia-Montenegro-Bosznia-Hercegovina-Horvátország-Szlovénia útvonalra módosult az irány. A híradások szerint jelenleg a legtöbben Boszniában tartózkodnak.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek