EUR: 333,83 Ft
CHF: 306,81 Ft
2019. november 14., csütörtök
Aliz

Egyéb Szolnok

Együtt a gazdaság fejlődéséért

A térség gazdaságfejlesztését célzó megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és Szolnok városa. A partnerséggel a Debrecenben épülő BMW gyár adta lehetőségeket szeretnék minél jobban kiaknázni. 

Évekig ment a találgatás, hogy a német cég a térség melyik országában és azon belül melyik városban létesít új gyártóüzemet. Tavaly végül kiderült, hogy a BMW Debrecen mellett döntött, amivel egészen új gazdasági lehetőségeket nyitott az észak-alföldi régió előtt. 


Már az első ütemben legalább ezer új munkahely születik a térségben

A két város közötti együttműködés alapját az adta, hogy a Debreceni Egyetem a szolnoki születésű fejlesztőmérnök, dr. Anisits Ferenc segítségét kérte innovációs törekvéseinek megvalósításához. A 2001-ben Szolnok díszpolgárává avatott mérnök a BMW egyik legfontosabb motorfejlesztője – nem véletlenül hívják a Dízelpápának –, az ő munkásságának köszönhetően a cég elérte, hogy az 1988-as nürburgringi 24 órás versenyen a dízel versenyautójuk győzzön. 

Anisits Ferenc 19 évig dolgozott a BMW-nél

A megállapodás célja, hogy városunk is aktívan részt vegyen a térség gazdasági fejlesztésében. A módszer, hogy miként fog a szolnoki felsőoktatás a debreceni régió iparfejlesztésébe bekapcsolódni, még kidolgozás alatt van. A jelenlegi tárgyalások azt tűzték ki célul, hogy a szolnoki gazdálkodási kar a Debreceni Egyetem campusaként folytathassa a munkát a következő tanévtől.

Van idő a felkészülésre, ugyanis a gyártás megkezdése 2023 környékén várható. 

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.