EUR: 326,73 Ft
CHF: 289,58 Ft
2019. május 21., kedd
Konstantin

Egyéb Szolnok

Együtt a gazdaság fejlődéséért

A térség gazdaságfejlesztését célzó megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és Szolnok városa. A partnerséggel a Debrecenben épülő BMW gyár adta lehetőségeket szeretnék minél jobban kiaknázni. 

Évekig ment a találgatás, hogy a német cég a térség melyik országában és azon belül melyik városban létesít új gyártóüzemet. Tavaly végül kiderült, hogy a BMW Debrecen mellett döntött, amivel egészen új gazdasági lehetőségeket nyitott az észak-alföldi régió előtt. 


Már az első ütemben legalább ezer új munkahely születik a térségben

A két város közötti együttműködés alapját az adta, hogy a Debreceni Egyetem a szolnoki születésű fejlesztőmérnök, dr. Anisits Ferenc segítségét kérte innovációs törekvéseinek megvalósításához. A 2001-ben Szolnok díszpolgárává avatott mérnök a BMW egyik legfontosabb motorfejlesztője – nem véletlenül hívják a Dízelpápának –, az ő munkásságának köszönhetően a cég elérte, hogy az 1988-as nürburgringi 24 órás versenyen a dízel versenyautójuk győzzön. 

Anisits Ferenc 19 évig dolgozott a BMW-nél

A megállapodás célja, hogy városunk is aktívan részt vegyen a térség gazdasági fejlesztésében. A módszer, hogy miként fog a szolnoki felsőoktatás a debreceni régió iparfejlesztésébe bekapcsolódni, még kidolgozás alatt van. A jelenlegi tárgyalások azt tűzték ki célul, hogy a szolnoki gazdálkodási kar a Debreceni Egyetem campusaként folytathassa a munkát a következő tanévtől.

Van idő a felkészülésre, ugyanis a gyártás megkezdése 2023 környékén várható. 

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.