EUR: 326,73 Ft
CHF: 289,58 Ft
2019. május 21., kedd
Konstantin

Egyéb Ózd

Elfogadták a költségvetést

Az elmúlt négy év egy kisfiú álmairól szólt, aki érett, tapasztalt embernek képzelte magát, és ez meglátszott a város fejlődésén is. Az álmok azonban szertefoszlottak, ahogyan a Jobbik ideológiája is, ezért a választási ciklus hátralévő hónapjaiban sem várható sok jó Ózdon. Szerencse, hogy a kormány a sok szidás ellenére sem engedte el a város kezét, ezért érkezett 23 milliárd az elmúlt években – vázolta a helyzetet a képviselő-testületi ülésen Fürjes Pál frakcióvezető (Fidesz).

Fotó: lokál
A valóság legyőzte az álmokat Fürjes Pál frakcióvezető szerint

A sarokszámok 4 milliárd 121 millió 888 ezer forint bevétel mellett 7 milliárd 650 millió 615 ezer forint kiadással számoltak, ami 3 milliárd 528 millió 727 ezer költségvetési hiányt feltételez. Janiczak Dávid szerint mindez a pályázatok miatt alakult ki, az ominózus összeg pedig az előző évi megtakarításokból az önkormányzat rendelkezésére áll. A polgármester hozzátette, hamarosan elkezdődik a városban az útfelújítás, amelyre 150 milliót szánnak, de a rossz útfelületek helyreállítására 800 millióra lenne szükség. Az ÓVI végzi a városi utak kátyúzását, ők 15 milliót igényeltek erre a célra. Szerencsésnek tartja, hogy a közfoglalkoztatotti bérek finanszírozását az állam magára vállalta.


Fürjes Pál a sodródás költségvetésének nevezte a beterjesztést, mivel „ennek a városvezetésnek sosem volt városfejlesztési elképzelése”. Négy éve emberek tömegét vették meg hamis ígéretekkel, hiszen ma sincsenek szélkerekek, nincs tetőkertészet és szabadalmi hivatal, az elvándorolt szakemberek pedig nem jönnek vissza Ózdra. Az is nagy baj, hogy a városvezetésnek nincs kapcsolata a gazdaság szereplőivel. Csak remélni meri, hogy az önkormányzati választásig nem vezetik árokba a város szekerét.

Egy dilettáns ciklus utolsó költségvetése, amelyben semmiféle koncepció nem fedezhető fel. Az álmok, ígéretek a levegőben maradtak – ezt már Vitális István képviselő mondta, aki a jobbikosok által kierőszakolt családalapítási támogatást tette ismét szóvá, amit a kormány megfelelő mértékben támogat. Ebben 50 családot támogattak 30 millió forinttal, miközben sporttámogatásra alig jut pénz. Kritikával illette a közösségi közlekedést biztosító Borsod Volán támogatásának mértékét, ami négy év alatt megduplázódott. Soknak tartotta a Kommunikációs Nonprofit Kft. támogatását és a városi rendészetnek juttatott összeget. Sokadszor kérdőjelezte meg a második számú, szerinte haszontalan alpolgármester alkalmazását, és feltette a kérdést: mit végzett abból a 30 millió forintból, amennyibe idáig került. A későbbiek során Farkas Péter Barnabás válaszolt a felvetésre, ám a tényszerűséget kerülve arra hívta fel Vitális figyelmét, hogy kövesse őt a közösségi oldalon, és ott tudomást szerezhet a munkájáról. Tóth Pál a városi piac mellé tervezett salakos parkolót kérte számon, amit az üres önkormányzati telekre, a zsúfoltság csökkentésére már évekkel ezelőtt meg kellett volna építeni, de nem salakborításúra, amely a beterjesztésben szerepel, hanem aszfaltosra.


Már évekkel ezelőtt meg kellett volna építeni a parkolót

Janiczak kitért még az orvosi műhibaperekre, amelyek 96 millióval terhelték meg a büdzsét, ezenkívül évi 10 millió forint életjáradékot is fizetnie kell az önkormányzatnak. Obbágy Csaba képviselő az egyházak támogatásának emelését kérte, arra a polgármester szerint májusban a pénzmaradványok felhasználásakor kerülhet sor. Ózd város 2019. évi költségvetését végül elfogadta a grémium.

Fotó: Lokál
Janiczak Dávid (jobbra) szerint minden tökéletes Ózdon (archív)

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.