2019. november 17., vasárnap
Gergő, Hortenzia

Egyéb Nagykanizsa

Elkerülhetők a kéménytüzek

Nem mindegy, mi ég

Az elmúlt napokban több olyan esethez riasztották a megye tűzoltóit, amelyeknél a kéményben felhalmozódott égéstermék izzott, égett. Ennek kapcsán Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (ZMKI) szóvivője hangsúlyozza, a füstelvezetők tisztán tartása és a megfelelő fűtőanyag megválasztása kiemelten fontos a téli időszakban.


Zalában még ma is nagyon sokan fával fűtenek, és emiatt elengedhetetlen a kémények rendszeres ellenőrzése, karbantartása, hiszen egy rossz állapotú füstelvezetőből könnyen kicsaphatnak a lángok kéménytűz esetén, fogalmaz a főhadnagy. Így pedig percek alatt akár az egész tetőszerkezet lángba borulhat. Fontos tehát, hogy rendszeresen ellenőriztessük kéményeink állapotát, amit a katasztrófavédelem honlapján, vagy az ingyenesen hívható 1818-as telefonszámon lehet megrendelni. A szolgáltatás ingyenes, hívja fel a figyelmet a szóvivő.

Egy kéménytűz miatt akár az egész tető percek alatt lángra kaphat (Fotó: ZMKI)

–  A tüzelőanyag megválasztásával biztosíthatjuk, hogy fűtőberendezésünk megfelelően működjön – folytatja Cseresznyés Dániel. – Ajánlott kiszárított tűzifával vagy brikettel tüzelni, kerüljük a pár hete vagy hónapja kivágott fákat, mivel a víztartalom miatt a nedves fa nem ég olyan hatásfokkal, mint a száraz, a benne lévő pára és gyanta pedig kátrányosodást okozhat a kéményekben.

A szóvivő kiemeli, tilos háztartási hulladékokat a tűzre dobni, hiszen a műanyag palackok, színes papírok, ruhaneműk égéséből olyan mennyiségű káros anyag rakódik le a füstelvezető falára, hogy akár egy néhány hete kitisztított kémény esetén is fennállhat a tűz kialakulásának veszélye.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.