EUR: 322,36 Ft
CHF: 287,95 Ft
2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Egyéb Nagykanizsa

Elkerülhetők a kéménytüzek

Nem mindegy, mi ég

Az elmúlt napokban több olyan esethez riasztották a megye tűzoltóit, amelyeknél a kéményben felhalmozódott égéstermék izzott, égett. Ennek kapcsán Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (ZMKI) szóvivője hangsúlyozza, a füstelvezetők tisztán tartása és a megfelelő fűtőanyag megválasztása kiemelten fontos a téli időszakban.


Zalában még ma is nagyon sokan fával fűtenek, és emiatt elengedhetetlen a kémények rendszeres ellenőrzése, karbantartása, hiszen egy rossz állapotú füstelvezetőből könnyen kicsaphatnak a lángok kéménytűz esetén, fogalmaz a főhadnagy. Így pedig percek alatt akár az egész tetőszerkezet lángba borulhat. Fontos tehát, hogy rendszeresen ellenőriztessük kéményeink állapotát, amit a katasztrófavédelem honlapján, vagy az ingyenesen hívható 1818-as telefonszámon lehet megrendelni. A szolgáltatás ingyenes, hívja fel a figyelmet a szóvivő.

Egy kéménytűz miatt akár az egész tető percek alatt lángra kaphat (Fotó: ZMKI)

–  A tüzelőanyag megválasztásával biztosíthatjuk, hogy fűtőberendezésünk megfelelően működjön – folytatja Cseresznyés Dániel. – Ajánlott kiszárított tűzifával vagy brikettel tüzelni, kerüljük a pár hete vagy hónapja kivágott fákat, mivel a víztartalom miatt a nedves fa nem ég olyan hatásfokkal, mint a száraz, a benne lévő pára és gyanta pedig kátrányosodást okozhat a kéményekben.

A szóvivő kiemeli, tilos háztartási hulladékokat a tűzre dobni, hiszen a műanyag palackok, színes papírok, ruhaneműk égéséből olyan mennyiségű káros anyag rakódik le a füstelvezető falára, hogy akár egy néhány hete kitisztított kémény esetén is fennállhat a tűz kialakulásának veszélye.

Kapcsolódó Cikkek

  • GasztroSopron Bortúra

    GasztroSopron Bortúra

    GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

  • Légy szíves! Légy színes!

    Légy szíves! Légy színes!

    Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.