EUR: 344,63 Ft
CHF: 320,45 Ft
2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Tech

Emberkutatásra tanítják a drónokat

Több repülőteret kellett lezárni a közelmúltban szemtelen és agyatlan drónpilóták miatt, holott svájci kutatók azt is bebizonyították, hogy a sokszor önmaguktól is repülni képes minikopterek ennél hasznosabban is alkalmazhatóak.

A Zürichi Egyetem Daile Molie Mesterséges Intelligencia-kutató Intézetének csapata az NCCR Robotics céggel összefogva olyan repülési algoritmusokat fejlesztett, amelyek alkalmassá teszik a drónokat, hogy eltűnt személyeket kutassanak fel maguktól sűrű növényzetű, erdős területeken.


A drónok az újonnan fejlesztett algoritmus segítségével felismerik az erdei ösvényeket, míg korábban ennyire „bonyolult” környezetben képtelenek voltak maguktól repülni – magyarázta Davide Scaramuzza professzor, a Zürichi Egyetem kutatója. Az algoritmus alapján repülő drónok (főként hőkamerával kiegészítve) emberéletek százait menthetik meg az eddig eltűnt hegymászók, túrázók megtalálására indított, ember- és időigényes kutatások nélkül.

Kapcsolódó Cikkek

 • Segítség, kitört rajtam a technopánik!

  Segítség, kitört rajtam a technopánik!

  Napi több órát töltünk telefonnyomkodással
  A folyamatosan változó technológia, az egymást követő újdonságok gyakran okoznak olyan érzést, hogy “Jézusom, ez már követhetetlen, ennek biztosan katasztrófa lesz a vége!

 • Ön mekkora szűrőbuborékban él?

  Ön mekkora szűrőbuborékban él?

  A filter bubble, vagyis a szűrőbuborék gyakkorlatilag az a jelenség, amikor az online térben csak a hozzánk hasonlók és a miénkkel egyetértő vélemény vesz körbe bennünket.

 • A digitális én

  A digitális én

  Nagyon ritka, ha valakinek az online személyisége teljesen megegyezik a valós énjével. Szerencsés esetben csupán egy kicsit kozmetikázott és ráncfelvarrott a digitális közösségi identitás, súlyosabb esetben azonban köszönö viszonyban sincs a valósággal.