EUR: 329,35 Ft
CHF: 303,11 Ft
2019. augusztus 24., szombat
Bertalan

Tech

Emberkutatásra tanítják a drónokat

Több repülőteret kellett lezárni a közelmúltban szemtelen és agyatlan drónpilóták miatt, holott svájci kutatók azt is bebizonyították, hogy a sokszor önmaguktól is repülni képes minikopterek ennél hasznosabban is alkalmazhatóak.

A Zürichi Egyetem Daile Molie Mesterséges Intelligencia-kutató Intézetének csapata az NCCR Robotics céggel összefogva olyan repülési algoritmusokat fejlesztett, amelyek alkalmassá teszik a drónokat, hogy eltűnt személyeket kutassanak fel maguktól sűrű növényzetű, erdős területeken.


A drónok az újonnan fejlesztett algoritmus segítségével felismerik az erdei ösvényeket, míg korábban ennyire „bonyolult” környezetben képtelenek voltak maguktól repülni – magyarázta Davide Scaramuzza professzor, a Zürichi Egyetem kutatója. Az algoritmus alapján repülő drónok (főként hőkamerával kiegészítve) emberéletek százait menthetik meg az eddig eltűnt hegymászók, túrázók megtalálására indított, ember- és időigényes kutatások nélkül.

Kapcsolódó Cikkek

  • A gépezők viadala – Indul Magyarország legnagyobb IT versenye

    A gépezők viadala – Indul Magyarország legnagyobb IT versenye

    Indul Magyarország legnagyobb IT versenye, A gépezők viadala. Az informatikusok nem a mesterséges intelligenciától, hanem a szaktudás gyors elévülésétől félnek a legjobban, ismereteik tágítására pedig kiváló alkalom az Országos IT Megmérettetés.

  • Újabb két magyar startup került az európai egészségügyi innováció élvonalába

    Újabb két magyar startup került az európai egészségügyi innováció élvonalába

    Két magyar team, az orvosi oktatóalkalmazást fejlesztő InSimu Patient és a nemzetközi teleradiológiát forradalmasító Sineko is elnyert 25 000 eurót az immáron harmadik éve megrendezésre kerülő EIT Health InnoStars Awards startupversenyen. A négy hónapos program során személyre szabott mentori támogatáshoz és két európai bootcamp tréningen való részvételi lehetőséghez jutott a két magyar, öt portugál, két-két lengyel és lett, valamint egy-egy cseh, litván, olasz és román csapat.