EUR: 323,18 Ft
CHF: 288,42 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Egyéb Ózd

Enyhíteni kell a munkaerőpiac kettősségét

Vitassuk meg a jövőnket! címmel tartott ifjúsági konferenciát a Fidelitas Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete. A rendezvényen szóba került az oktatás és a foglalkoztatás, valamint a cégek helyzete és lehetőségei.  A helyszín a Digitális Erőmű volt, amelynek történetével is megismerkedhettek az Ózdra érkezett vendégek.

Az eseményt Kováts Ágoston, a Fidelitas észak-magyarországi regionális igazgatója nyitotta meg, ezt követően Riz Gábor köszöntötte a megjelent több mint ötven fiatalt. Az országgyűlési képviselő kiemelte a helyi tradíciók továbbvitelének fontosságát, ami alapja lehet az ózdi térség fejlődésének.


Böröcz László, a Fidelitas országos elnöke, országgyűlési képviselő, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának frakcióvetető-helyettese elemezte a Fidelitas jelenét és jövőjét a magyar belpolitikai életben, továbbá szóba került a közelgő európai parlamenti választás. Ennek sikeréért a Fidesz egyik legnagyobb szövetségese, a párt ifjúsági társszervezete meghatározó feladatokat vállal. Kitért Ózd térségének helyzetére is, és kiemelte az állam tulajdonszerzését az ÓAM Kft.-ben, valamint a vaskohászati tradíciót folytató cégnél induló nagy értékű fejlesztést, ami további esélyt ad a fiataloknak a szülőföldjükön való boldoguláshoz.

Fotó: Lokál
Csuzda Gábor, Riz Gábor és Böröcz László az adódó lehetőségeket boncolgatták

A fiatalok oktatási, szociális helyzetével kiemelten az észak-magyarországi régió tekintetében foglalkoztak dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint Fürjes Pál, a Spal Kft. ügyvezető-igazgatója jelenlétében. Egybehangzó véleményként hangzott el, hogy az oktatást a gazdaság szereplőivel közösen kell fejleszteni, alkalmazkodva a mindenkori munkaerőpiaci igényekhez. A Miskolci Egyetem Ózdra kihelyezett tagozatának működése a fiatalok helyben tartását szolgálja, akik a városban szerezhetnek diplomát és megfelelő szaktudást, majd a felsőfokú végzettséggel könnyen el tudnak helyezkedni. Ennek ellenére még sokan döntenek az elvándorlás mellett az egyetem vagy főiskola kiválasztásakor, ennek a folyamatnak a megváltoztatásához viszont alapos szemléletváltozásra lenne szükség.


Fotó: Lokál
A Digitális Erőmű adott otthon az ifjúsági konferenciának

A foglalkoztatás tekintetében a térségben kettősség uralkodik, hiszen miközben közel ezer dolgozóra lenne szükségük a cégeknek, viszonylag magas a munkanélküliség. Ezen a helyzeten munkaügyi szakemberek bevonásával lehetne és kell is változtatni.

 

– Fontosnak tartom, hogy a mai rohanó világban a fiataloknak legyen egy olyan közössége, ahol személyesen és jókedvűen tudnak beszélgetni közéleti kérdésekről, olyan témákról, amelyek meghatározzák Ózd és térségének jövőjét. Bízom benne, hogy sokan közülünk itt helyben találják meg boldogulásukat, alapítanak családot, és a megszerzett tudásukat itt fektetik be, hiszen Ózd a mi közös ügyünk – mondta dr. Csuzda Gábor, a Fidelitas ózdi alapszervezetének vezetője

Kapcsolódó Cikkek