2019. június 19., szerda
Gyárfás

Egyéb Pécs

Európa legérdekesebb fái között a pécsi

A mandulafák nem szoktak nagyra nőni, a pécsi fának azonban a törzskerülete 180 centiméter, és kígyószerűen csavarodik. A 135 év körüli matuzsálemen a betegség jelei nem mutatkoznak. Most Európa 15 legérdekesebb fái közül kerülhet ki győztesként! 

Most pécsi jógások állták körbe és hívták fel a figyelmet erre a növényre

 

Tudta? Pécsett a mandulavirágzás Janus Pannonius püspök 1466-ban, egy mandulafáról írt verse óta az örök megújulás és a műveltség szimbóluma is.

A fehér sziklákon álló, szelekkel dacoló matuzsálemről már 100 éve is szeretettel írtak, de most újra hatalmas figyelmet kapott a pécsi mandulafa. Az Európa fája megmérettetésen hazánkat képviseli a növény, ezért Pécsett szinte mindenki szavazásra buzdít. 

SZAVAZZ TE IS! Az online szavazás 2019. február 1-jén indult a https://www.treeoftheyear.org/home honlapon (a felső menüsorban a magyar nyelvet is lehet választani). Az eredményeket 2019. március 19-én jelentik be a szervezők.

 

Az év európai fája versenyen eddig háromszor lett első magyar fa, de a második helyezést is sikerült többször elnyernünk. A pécsi mandulafa nagyon erős mezőnyben indul a 2019-es versenyben, ezért minden szavazatra szükség van. 

Érdekesség: a pécsi mandulafa úgy kerülhetett be az európai versenybe, hogy tavaly megnyerte Az év fája versenyt Magyarországon. Ezen a megmérettetésen a római-parti fákat, illetve a különleges szebényi óriási tölgyfát is maga mögé utasította.


Kapcsolódó Cikkek