EUR: 336,31 Ft
CHF: 314,10 Ft
2020. január 25., szombat
Pál

Egyéb Pécs

Európa legérdekesebb fái között a pécsi

A mandulafák nem szoktak nagyra nőni, a pécsi fának azonban a törzskerülete 180 centiméter, és kígyószerűen csavarodik. A 135 év körüli matuzsálemen a betegség jelei nem mutatkoznak. Most Európa 15 legérdekesebb fái közül kerülhet ki győztesként! 

Most pécsi jógások állták körbe és hívták fel a figyelmet erre a növényre

 

Tudta? Pécsett a mandulavirágzás Janus Pannonius püspök 1466-ban, egy mandulafáról írt verse óta az örök megújulás és a műveltség szimbóluma is.

A fehér sziklákon álló, szelekkel dacoló matuzsálemről már 100 éve is szeretettel írtak, de most újra hatalmas figyelmet kapott a pécsi mandulafa. Az Európa fája megmérettetésen hazánkat képviseli a növény, ezért Pécsett szinte mindenki szavazásra buzdít. 

SZAVAZZ TE IS! Az online szavazás 2019. február 1-jén indult a https://www.treeoftheyear.org/home honlapon (a felső menüsorban a magyar nyelvet is lehet választani). Az eredményeket 2019. március 19-én jelentik be a szervezők.

 

Az év európai fája versenyen eddig háromszor lett első magyar fa, de a második helyezést is sikerült többször elnyernünk. A pécsi mandulafa nagyon erős mezőnyben indul a 2019-es versenyben, ezért minden szavazatra szükség van. 

Érdekesség: a pécsi mandulafa úgy kerülhetett be az európai versenybe, hogy tavaly megnyerte Az év fája versenyt Magyarországon. Ezen a megmérettetésen a római-parti fákat, illetve a különleges szebényi óriási tölgyfát is maga mögé utasította.


Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.