EUR: 323,17 Ft
CHF: 288,30 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Extra

Exkluzív! Bene László: Nem hagytam volna, hogy felakasszanak

Interjút adott a Lokálnak a skálás gyilkosság miatt is elítélt Bene László a szegedi börtönben. A férfi 25 év után idén májusban szabadulhat a rácsok mögül. A 68 éves Bene elképesztő dolgokról beszélt, többek között arról is, hogy rábeszélte az abortuszra a barátnőjét, mert tudta, hogy küldetése van az életben. Az akasztást pedig nem tartja a legdurvább halálnemnek, és ha lett volna még halálbüntetés, amikor elkapják, akkor a rendőröket sem kímélte volna.

Bene László: Hoztam egy jó címet a cikkéhez…
Mi lenne az? 
„Az egy nagy billog, ha valaki egy gyilkos” … és ez így van.
Ez egyértelmű, de nem véletlenül van ez így 
Ettől nem lehet megszabadulni. Ugyanakkor a börtönt nem úgy élem meg, mintha ez lenne a bukás helyszíne. Éberebbé váltam, és önmagamra találtam.
Másképp csinálna valamit? 
Ha azt mondanám, hogy igen, akkor megtagadnám magamat. Két dolog van, amit nem lehet visszacsinálni: a kilőtt golyót és a kimondott szót. De szeretnék jóvátétetelt tenni, ha kapok kártalanítást (a börtönkörülmények miatt tart igényt többmilliós kártalanításra – a szerk.), akkor egy konkrét alapítványnak akarom adni célirányosan.
A Skálánál meggyilkolt áldozatuk emlékére létrehozott Sádt Győző Alapítványnak? 
Igen, kitalálta. De nem én fogom adni, mert az is visszatetsző lenne. De erről többet nem akarok mondani. Várom a kártalanítást… az elszenvedett dolgokért.
Mit szenvedett el? 
Nem megfelelő börtönkörülmények… túlzsúfoltság.
És már megállapították, hogy megkapja? 
Még nem történt elmozdulás.

Bene László Fotó: Cser Dániel

Tehát, ha megkapja ezt a kártalanítást, akkor hajlandó befizetni a Sádt Győző Alapítványba? 
Hát az egészet nem, élnem is kell. De lehet ezt nem is kellene mondanom, mert magánügy.
Amit újságírónak mond, az sosem magánügy… 
Majd utasítom az ügyvédemet, hogy adott esetben utaljon majd az alapítványnak.
Mikor vizsgálják felül, hogy elhagyhatja-e a börtönt?
Májusban lesz a felülvizsgálat. Szociális szakképzésre járok, és júniusban szóbeli vizsgám lesz. Szóval ha ki is tennének, akkor is visszajövök.
Mire számít, kiengedik? 
Szerintem ugyanaz a játék lesz, mint egy évvel ezelőtt. A bíró elenged, az ügyész pedig azt mondja hogy nem.
Mit fog csinálni, ha kiszabadul innen? 
Legelőször szeretném az édesanyámat tisztességesen eltemetni, ugyanis nem tudtam kimenni a búcsúztatására. Aztán közönséges hétköznapi dolgokkal foglalkoznék, például elintézem a tajkártyát, fontos, hogy legyen egészségügyi biztosításom is. Szóval a hivatalos ügyeket intézném.

Bene László: Cser Dániel

Hivatalos ügyek? Én ennék először egy hamburgert. 
Sokan erre vágynak. Szabadulnak, befordulnak a sarkon és rendelnek egy hamburgert. Ez minden vágyuk. Eszem megáll! Ezért leülni egy életfogytot, egy hamburgerért?
De ezek szerint nagyon tudatosan tervez… 
Először a lakhatást kell megoldanom.
Született gyilkosok
Donászi Aladár és Bene László 1991. június 12-től 1994. május 4-i elfogásukig négy embert öltek meg, több rablást követtek el.  Donászi először egyedül rabolt Győrben, ahol lelőtt egy rendőrt, Ősz Zsigmondot. 1992. május 11-én a budai Skálánál meggyilkoltak egy egyetemistát, Sádt Győzőt. Sárszentmihályon 1992. november 8-án két vadászt lőttek le, az ifjabb Tóth Tamást és Izsó Lászlót. Donászit és Benét életfogytiglani fegyházra ítélték, Donászi később a zárkájában öngyilkos lett.

Úgy tudom, hogy az édesanyja lakásában lakott volna, de ő az unokájára hagyta az ingatlant, mert állítólag nem tudott magának megbocsátani. Aztán a lakást a családjának el kellett adnia. 

Én másképp tudom. A lakással kapcsolatos rész így volt, de az édesanyám megbocsátott nekem. Amikor a rendőrségi szakban volt az ügy és a Gyorskocsi utcában voltunk, akkor azt mondta nekem, hogy megbocsát.
Ez megnyugvást jelentett, hogy legalább ő megbocsátott?
Ismerem az édesanyámat. Gyerekkoromtól kezdve bármi is volt, ő mellettem állt. Nem volt könnyű neki, mert hamar rájött, hogy oroszlánhoz hasonló fiút szült. Hiába simogatja, nem lesz belőle cica.
Az igaz, hogy az édesapjával az volt az utolsó beszélgetésük, hogy ő köztörvényesekkel nem áll szóba?
Állandóan ’56-ról beszélt, ezért kérdőre vontam, hogy hány oroszt ölt meg, erre válaszolta azt, hogy köztörvényesekkel nem tárgyal.
Akkor találkozott Donászi Aladárral, amikor először börtönben ült. Megbeszélték, hogy ha kiszabadulnak akkor bűncselekményeket követnek el? 
Egyértelmű volt, hogy bűnözni fogunk. Szabadulásom után kimentem Bécsbe, és 500 ezer forintért vásároltam fegyvereket. A fegyvervásárláshoz nem kellettek hamis papírok, de ahhoz, hogy áthozzam a határon, igen. Csak rá kellett mutatnom a fegyverekre és megkaptam. A Smith & Wesson mindig is tetszett nekem, az nem hagy cserben. Természetesen tudtam azt, hogy előbb-utóbb itt valaki golyót kap. Egyébként ha újrakezdhetném fiatal gengszterként, akkor csak nőkkel dolgoznék együtt. Bátrabbak, mint a férfiak.

Legkésőbb a skálás gyilkosság után nem gondolták azt, hogy ezt abba kellene hagyni? Megöltek egy egyetemistát, súlyosan megsebesítettek egy taxist. Pénzt nem sikerült szerezniük, mert üres volt a zsák.


Itt már nincs leállás, ez nem mozi, hogy felállsz és otthagyod. Ismertem Donászit is, tudtam hogy nem fog leállni. Minél több embert megöl, annál több álma válik valóra. Nagyon veszélyes ember volt, nem is gondolnád róla. Elsőre azt mondtad volna, hogy én vagyok a veszélyes és az is vagyok, de én nem tévesztelek meg.
A skálás gyilkosság után pár hónappal, Sárszentmihályon két vadászt öltek meg. 
Nagyon sajnálom a gyereket, mert nagyon bátor fickó volt. Látta, hogy a társát lövöm, de ő nem menekült el, hanem kiszállt az autóból. Igazi hős volt!
Ha hősnek tartotta, miért nem hagyták életben? 
Az én lövésem – szakértők szerint is – nem volt halálos. Donászi azonban közelről újra rálőtt.
Tamás édesapja sokáig küzdött, hogy állítsák vissza maga miatt a halálbüntetést. Mi a véleménye erről? 
Most, hogy egészségügyi szakápolói képzésre járok, látom, milyen szörnyű halálok vannak. Szóval az akasztás nem is a legrosszabb halálnem… sőt, biztos hogy nem.
Véleménye szerint megérdemelte volna az akasztást?
Nem hagytam volna magam, inkább tűzharcban haljak meg! Ne úgy. Ha van halálbüntetés, akkor nem várom ölbe tett kézzel hogy jönnek a rendőrök értem, hanem akkor megyek rájuk.
Donászi öngyilkos lett a börtönben hat év után. Mire gondolt, amikor meghallotta? 
Azt hittem, korábban megteszi. Augusztus 10-én vágta el a nyakát két vágással. 12-én van a születésnapom. Úgy éreztem, a születésnapomhoz időzíti az öngyilkosságát. Vértócsában fejezte be, mint ahogy a szerencsétlen vadász is tette.
Szociális munkásnak tanul. Dolgozna ebben a munkakörben? 
Az bizalmi állás, erkölcsi is kell hozzá. Magánintézetekkel szerződő vállalkozásokhoz azonban nem minden esetben kell. Amit nem is értek, mert vállalkozóként nekem az lenne az első, hogy erkölcsit kérjek. Ott bármi lehet, a pedofiltól kezdve az aberrált marhákig. Sokat lehet hallani ezekről a tévében. A börtönnek is van Nagyfán egy elfekvő része, arra gondoltam, hogy hátha ott alkalmaznának… persze csak akkor, ha nem én leszek az elfekvőben, mert most már 68 éves vagyok.
A beszélgetés elején mondta, hogy sokat tanult önmagáról. Mire jutott? 
Nem lettem boldogabb. Épp mondtam a szakembernek, aki tanítja itt a pszichológiát, hogy nem segített, hogy többet tudok ezekről a lelki dolgokról. De arra jutottam, hogy rendben vagyok magammal. Nyilván ha kimennék a társadalomba, akkor az lenne a fontos, hogy legyen mit ennem, legyen hol aludnom, legyen időm gondolkodni, de ez itt is megvan. Valójában nem a szabadságba mennék, a szabadságban most vagyok. A függőségbe megyek, ha megyek. Ugyanis millió dologtól függenék. A teljesség nem azt jelenti, hogy megvan mindened, hanem azt, hogy semmi sem hiányzik. Most semmi sem hiányzik, bár nőt szívesen levetkőztetnék, persze nálam fiatalabbat. A pszichológus mondta, hogy „László, majd maga korabeli hölggyel megismerkedik”… Semmi kedvem ehhez, pénz kell, megrendelem és kész.
Nem sajnálja, hogy nem lett családja? 
Úgy tekintek vissza erre az egészre, mint egy küldetésre. Igazi fegyverek, igazi golyókkal. Azt mondják, hogy akinek küldetése van, az ne nősüljön meg és ne szülessen gyereke. Amikor a barátnőm azt mondta, hogy terhes, akkor megmondtam neki, hogy el kell vetetnie. A gyerek komoly felelősséggel jár, akkor megváltozott volna minden. Tudatosan döntöttem.
Gengszternek tartja még magát? 
Veterán, leharcolt gengszter vagyok már. A képesség megvan még bennem a gengszterkedéshez, de a szándék már nincs.

Kapcsolódó Cikkek