2019. november 13., szerda
Szilvia

Külföld

Ez a bűneset mindent visz! Ellopták a jéghegy vizét

Nem győzik vakargatni a fejüket egy kanadai vodka cég tulajdonosai, miután a hét végén kifosztották az egyik telephelyüket. Mintegy 30 ezer liter kristálytiszta jéghegyből nyert víz „úszott el” a raktárból eddig ismeretlen módon. A helyi rendőrség is tanácstalan egyelőre.

A hideg-rideg valóság: a jéghegy vizét is ellopják! Fotó/iceberg.ca

A jéghegyekből nyert víz tisztasága egyedi, a betakarítása veszélyes és bonyolult feladat ezért a nem szokványos bűntény annyira mégsem meglepő. Az ellopott mennyiség (30 ezer liter) a cég elnök-vezérigazgatója szerint 150 ezer üveg vodka előállítására elegendő, az értéke kb. 9-12 ezer dollár, vagyis nagyjából 2 millió forint. Ráadásul az eddigi adatok szerint a tolvajoknak speciális felkészültségük is kellett, hogy legyen, a helyismeret és a tárolási módszerek ismeretén kívül. Az Iceberg Vodka elnök-vezérigazgatója, David Meyers a hihetetlen bűncselekményt követően nyilatkozott.


– Sokkolta a kollégákat és a tulajdonosokat az elképesztő eset, mikor hétfő reggel felfedeztük, hogy a Port Unionban lévő raktárunkban lecsapolták az egyik tankerünket. Sosem gondoltam volna, hogy ellophatják a vizünket. Ráadásul óriási mennyiségről beszélünk – tette hozzá az elnök torontói irodájában csütörtökön. – Kinek és mire kelhetett ez a mennyiségű jéghegyből nyert víz, még nem tudhatjuk. Az viszont tény, ahogy a tökéletes szőlő is évente egyszer szüretelhető, mi is évente egyszer gyűjtjük be az alapanyagot Újfundland partjainál már 1995 óta. És pont, ahogy a finom bornak a jó szőlő, úgy kell a vodkának is a kristálytiszta, tökéletes jéghegyből nyert víz. Nem egyszerű, viszont igen költséges vállalkozás minden tavasszal a megfelelő jéghegy felkutatása. Ezért valahol szerencsések vagyunk, hogy ez most történt télen, így a veszteséget hamarosan pótolni tudjuk – tette hozzá Meyers.

Jéghegy a kanadai partoknál. Fotó/ en.wikipedia.org

Mindenesetre ez a bűncselekmény elgondolkodtatta a helyi rendőröket is, hogy lehet megelőzni a hasonló bűncselekményeket, mivel ilyen jéghegybegyűjtési engedéllyel rendelkeznek a tartományban kozmetikai cégek, palackozott víz előállítók és egy sörgyár is.


Ez az egyedi bűncselekmény is igazolja a régi mondást, csak parazsat és malomkövet nem lopnak el soha. Jéghegyet viszont igen, még ha az cseppfolyós formában is volt.

Kapcsolódó Cikkek