EUR: 322,37 Ft
CHF: 287,51 Ft
2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb Szombathely

Ezer mosollyal a beteg gyermekekért

Különleges kampányba kezdett Lovagi Milán

Szerző: Kiss Helga


1000 szív a Démétér Házért címmel indított kampányt Lovagi Milán szombathelyi fotós, hogy a budapesti intézetet segítse fényképeivel. Elmesélte, milyen volt találkozni az otthon lakóival, és azt is, milyen, amikor szinte percenként cserélődnek az arcok a kamerája előtt.

Lovagi Milán portréfotóival segíti a Démétér Házat Fotó:CSG

A Démétér Házban leukémiás gyerekek gyönyörű környezetben, szüleik társaságában tölthetik a gyógyulás hosszú heteit, hónapjait. Lovagi Milán az interneten talált rá arra a posztra, amely a segítésre motiválta. Úgy döntött, ő mindezt azzal teszi, amivel a legjobban tudja: fotókkal. A nagy elhatározás után személyesen látogatta meg a budapesti intézményt, találkozott és beszélgetett a gyermekekkel és szüleikkel. – Nagyon sok erőt adott, hogy láttam őket. Elmentem hozzájuk, és első körben róluk és a mindennapjaikról készítettem képeket. Nagyon pozitív érzéssel jöttem haza, a szülők és gyerekek is örömmel, nyitottan fogadtak – idézi fel a kezdeteket.


Megünnepelték az ezredik fotó elkészültét Fotó: facebook.com/ezersziv

Ez január elején történt, azóta annyian jelentkeztek a fotózásra, hogy Milán már a végét sem látja a számtalan portréalanynak. A stúdiója előtt a kijelölt napokon kígyózó sorok várják, hogy a kamera néhány percre csak rájuk figyeljen, teljes óvodás és iskolás csoportok is jelentkeztek segíteni. – Sokan érkeznek kisgyerekkel, a szülők otthon felkészítik őket, hogy miért jönnek most hozzám. Több gyermek elhozta otthonról a teljes zsebpénzét vagy perselyét, és annak tartalmát öntötte az adománydobozba. Az ugyanis teljesen szabadon eldönthető, hogy a fotóért ki mennyit fizet, mennyivel támogatja az otthont – mondja.

Lendvai Ferenc tanácsnok is kamera elé állt  Fotó: facebook.com/ezersziv

A legtöbben nem ismerik a Démétér Házat, így a néhány perces fotózás alkalmával sok kérdésre is válaszol Milán. Ahogy mondja, számára ez egyébként is fontos: beszélgetni a másikkal, legalább egy keveset. – A kezdeményezésnek köszönhetően több ezer ember megismeri a házat, és ha lesz, akinek később az is eszébe jut, hogy karácsonykor egy kis csomagot küldjön, akkor már jóval több történt a vártnál – teszi hozzá.

Puskás Tivadar polgármester is a kezdeményezés mellé állt Fotó:CSG

A kezdeményezés nemcsak szerető szíveket, de ügyes kezeket is talált. A fekete-fehér portré mellé egy horgolt szív is jár, amelyeket egy lelkes csapat készít. A szívek száma – ahogy a portréké is – már átlépte az ezret. Milán a kedves mosolyokból egy hatalmas montázst szeretne készíteni majd, hogy a Démétér Ház lakói is láthassák, kik segítették, támogatták őket: kicsik és nagyok, férfiak és nők, mindentől függetlenül, mérhetetlen önzetlenséggel.

Sokan jelentkeztek a fotózásra  Fotó: facebook.com/ezersziv

Kapcsolódó Cikkek

  • GasztroSopron Bortúra

    GasztroSopron Bortúra

    GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

  • Légy szíves! Légy színes!

    Légy szíves! Légy színes!

    Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.