2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Belföld

Ezzel a meghökkentő levéllel mondott le a Momentum pénzügyi vezetője

“Az elmúlt napok történései sajnos meggyőztek, hogy a Momentum vezetése nem érett egy teljes pénzügyi átvilágítására, a közelmúltban elkövetett hibákkal való szembenézésre és azok kijavítására” – ez olvasható abban a belső levélben, amelyben Győrffy Zoltán, a Momentum Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának volt elnöke bejelentette távozását a pártvezetésnek, és amelyet a Figyelő szerzett meg. A folyamatos szivárogtatások miatt kiújultak a párton belüli csatározások, Fekete-Győrék pedig lázasan keresik a szivárogtatót – írja az Origo.

Mint arról korábban a Lokál is beszámolt, erősen kétségbe vonható a Momentum Mozgalom pénzügyeinek tisztasága. Akkor a Figyelő birtokába jutott egy dokumentum, ami szerint az állami támogatásokat nem a pártérdek, hanem különböző családi és baráti érdekek mentén költhette el a mikropárt. A Momentum 2018-as kampányára 500 millió forintot kapott, amelynek felhasználásáról a hatályos jogszabályok szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felé kellett volna elszámolnia. Fekete-Győr Andrásék viszont nem átláthatóan és elszámoltathatóan használták fel a kampánypénzeket, amiért az ÁSZ feljelentést tett az ügyészségen. A Momentum elnöke azóta is lázasan keresi és fenyegeti a titokzatos szivárogtatót.


Szintén a Figyelőhöz került az az információ is, miszerint a napokban lemondott Győrffy Zoltán, a párt Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának elnöke arra hivatkozva, hogy nem bírta tovább. A lap most nyilvánosságra hozta azt a levelet, amelyben a pénzügyi vezető bejelentette távozását a tisztségből. Ennek legfontosabb eleme, hogy Győrffy szerint a Momentum vezetése nem érett egy teljes pénzügyi átvilágításra.

Kedves András,

szeretném bejelenteni döntésemet, miszerint azonnali hatállyal lemondok a Pénzügyi Ellenőrző Bizottságbeli tagságomról. Az elmúlt napok történései sajnos meggyőztek, hogy a Momentum vezetése nem érett egy teljes pénzügyi átvilágítására, a közelmúltban elkövetett hibákkal való szembenézésre és azok kijavítására.

Ezen kívül úgy érzem, a PEB teljesen független és eredményes működésének feltételei nem adottak pillanatnyilag. Szeretném leszögezni, hogy a Figyelő felé történt szivárogtatás, amellyel hírbe hoztak, nem hozzám kötődik, mivel az ott megjelent információ több mint fele számomra is ismeretlen volt, viszont arra büszke vagyok, hogy egyik beszállítónk tulajdonosi köréhez legalább a sajtóval egyidőben jutottam el a kisebb-nagyobb késéssel történő adatszolgáltatás és némely dokumentum elérhetetlensége ellenére is. A PEB ma esti, illetve holnapi közleményében szeretném az aláírás módosítását kérni a PEB megmaradó két tagjára, mivel azzal nem tudok teljes mértékben azonosulni. Szeretném megköszönni a Küldöttgyűlésnek az eddigi bizalmat, és igény esetén természetesen készen állok beszámolni eddigi munkámról.

Üdvözlettel,
Győrffy Zoltán

A Momentum azóta sem reagált a történtekre, ám azt biztosan lehet tudni, hogy a levelet a párt teljes elnöksége megkapta, így Fekete-Győr András elnök, és Cseh Katalin is. Utóbbi azért is pikáns, mert a családjához köthető vállalkozás is jócskán részesült megrendelésben a Momentumtól a kampány idején.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek