2019. november 20., szerda
Jolán

Egyéb Zalaegerszeg

Február végétől már Emese is a szabadban lesz

Sikerült megmenteni a Göcseji Falumúzeum kis kecskegidáját. A csöppnyi állat korábban született a vártnál, és kétszer is újra kellett éleszteni. Most már tíznapos, és néhány héten belül kiköltözhet a karámba társaihoz és mamájához. Amíg fel nem erősödik, az emberek gondoskodnak róla, hiszen a kis patást az édesanyja nem fogadta el, korán lemondott róla, de a skanzen munkatársai mindent megtettek, hogy életben maradjon. Emese, a kis gida négyóránként eszik a kecsketejjel és nyers tejjel teli cumisüvegből, ő pedig ezt boldogan meghálálva vidáman ugrál a Göcseji Falumúzeum irodájában, ahol a nappalokat tölti. A cél természetesen az, hogy visszatérhessen természetes közegébe, nagyjából egy hónap múlva, hiszen meg kell várni azt az időszakot, amikor már szénával is tud táplálkozni.

A látogatók a szabadtéri gyűjtemény területén találkozhatnak az ott élő jószágokkal, hiszen az intézménynek kifejezett célja az ismeretterjesztés és az egykor a göcseji tájegységre jellemző őshonos állatok bemutatása, azért nagyobb állatokat, például szürke marhát is szívesen látnának a csapatban. A szárnyasok mellett jelenleg cigája juh, rackajuh, illetve kecskeállomány osztozik az ólakon.


34-4 hét múlva a kiskecske már elég erős lesz ahhoz, hogy társaival szénát ehessen és a szabadban élhessen

 

A kis gida nagyon szelíd és jól fejlődik

Emese 4 óránként kap kecsketejet

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.