EUR: 334,57 Ft
CHF: 304,38 Ft
2019. november 22., péntek
Cecília

Belföld

Felesleges fanyalgás

Olvasom, és nem értem. Olvasom a fanyalgást, a sopánkodást, hogy a honvédség az eszközbeszerzések kapcsán nem kért semmilyen „pluszt” az eladóktól. Nem kért falunap-támogatást, alapítvány-fellendítést, plüssmacikat. Csak a kialkudott árért megvásárolta a helikoptereket, harckocsikat, gépfegyvereket. A fanyalgó zsurnaliszta címoldalas sztorit fabrikál abból, ami egy piacgazdaságban teljesen természetes.

Katonai rendészek a honvédség új fegyvereinek átadásán a Petőfi laktanyában 2018. december 11-én.
MTI/Máthé Zoltán

Meghirdetett áron eladó egy termék. A keresletet megtestesítő vevő ajánlatot tesz, tárgyalnak, megállapodnak, kezet fognak és szerződnek. A vevő fizet, az eladó szállít.


Nem túl bonyolult ez.

Ráadásul ezt most megteheti az ország, mert az elmúlt évek teljesítménye lehetővé tette, hogy nagykorú vásárlóként jelenjen meg a piacon. A gazdaság (túl)teljesített, a pénz rendelkezésre áll, a geopolitikai helyzet pedig szükségessé teszi, hogy beszerezzük azt, ami kell, és jelenleg nem áll rendelkezésünkre.

A haza védelme nem vicc. Nem az újságírói széplelkűség terepe. Helyzet van. Biztonságban élünk ugyan, de ezt a biztonságot folyamatosan fenn kell tartani, erősíteni kell. És ez nem lehetséges elavult, már-már használhatatlan fegyverekkel. Elég megnézni egy-egy népszerű sorozatot, hogy lássuk: ma már egészen másról szól a haditechnika, mint tíz vagy húsz évvel ezelőtt.

A nemzetbiztonság nem játék.

Költséges? Az. Szükség van rá? Igen. Van rá lehetőség? Van.

Akkor nem fanyalogni kell az ajándék levedlett plüssmacik miatt, hanem elfogadni, hogy felnőttünk. És örülni annak, hogy az évtizedekig – és baloldalon a mai napig – ajnározott, istenített Nyugat felnőttként tekint ránk.

Nem ez volt a cél?

De.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jön az újabb gazdaságvédelmi akcióterv

  Jön az újabb gazdaságvédelmi akcióterv

  Jön a második gazdaságvédelmi akcióterv, a negatív gazdasági folyamatok csökkentése céljából. Az ellenzéknek gyereknapot tartana a kormány, mert nem képesek felnőttként viselkedni a parlamentben.

 • Folyamatosan provokál az ellenzék

  Folyamatosan provokál az ellenzék

  Tarthatatlan állapotok uralkodnak a parlamentben. Az ellenzéki képviselők ugyanis Mónika – show színvonalú beszólogatásokkal és állandó provokálással igyekeznek fenntartani a káoszt az Országgyűlésben.

 • Gyurcsány embere zsarolhatta Borkait

  Gyurcsány embere zsarolhatta Borkait

  Ezer szállal kötődik Borkai Zsolt feltételezett zsarolója Gyurcsány Ferenchez és a DK-hoz. A korábbi válogatott labdarúgó Póczik József a 2014-es önkormányzati választáson egyéni képviselőként indult a Gyurcsány-párt színeiben, majd egy évvel később a párt alelnöke lett Győrben.

 • Segítenek leszokni a cigiről

  Segítenek leszokni a cigiről

  Mindenki kaphat szakmai segítséget a dohányzásról leszokáshoz, amelyben az akarat a legfontosabb, ezért szakszerű segítséggel meg kell erősíteni és támogatni kell a magatartásváltást – jelentette ki Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár tegnap a „Ne gyújts rá!