2019. november 20., szerda
Jolán

Külföld

Felfüggesztettek két minisztert a terebélyesedő korrupciós és pénzmosási botrányban

Felfüggesztett állásából két minisztert pénteken a Maldív-szigeteki elnök a tavaly óta egyre terebélyesebbé váló korrupciós és pénzmosási botránnyal összefüggésben.

A botrány egy gyanús üzleti megállapodásra vezethető vissza, amelynek révén szigeteket adtak bérbe, hogy üdülőterületeket létesítsenek rajtuk. Az ügyben korábban már egy volt elnök és több vezető politikus, valamint üzletemberek váltak gyanúsítottá.


Ibrahim Mohamed Szolih államfő a tavalyi elnökválasztási kampányában azt ígérte, hogy kivizsgáltatja az előző kormány tagjaival szembeni korrupciós és egyéb vádakat. Ezúttal azonban a jelenlegi kormány két minisztere – az ifjúsági ügyekért felelős Ahmed Mahlúf és az infrastruktúráért felelős Akram Kamaludín – ellen merült fel a gyanú, hogy kenőpénzt fogadtak el a SOF Private nevű cégtől, amely 90 millió dollárt sikkasztott el az ország idegenforgalmi hivatalától. A szóban forgó bűncselekményeket az ország korrupcióellenes bizottsága tárta fel és írta le egy mintegy 800 oldalas jelentésében.

Mahlúf tagadja az ellene felhozott vádat, Kamaludín pedig csak annyit közölt: tiszteletben tartja az elnök jogát arra, hogy minisztereket mentsen fel. Az SOF Private nevű céget a Reuters hírügynökség nem tudta megszólaltatni.

A trópusi szigetországban április 6-án parlamenti választások lesznek, és ezek kampányában valószínűleg a korrupció lesz a legfontosabb téma.

A Szolih vezette Maldív Demokratikus Pártnak most nincs többsége a parlamentben.

Kapcsolódó Cikkek