EUR: 334,37 Ft
CHF: 305,69 Ft
2019. november 16., szombat
Ödön

Belföld

Szeviép-botrány: Feljelentették Szabó Bálint szegedi jogászt

Az Origó úgy tudja, hogy pénteken a Nemzeti Nyomozó Irodánál egy magánszemély feljelentette Szabó Bálintot és cégét, a Liquid Kontroll Kft.-t. A részletekből kiderül, hogy Szabó jogtalanul jár el a Szeviép-károsultak képviseletében, ráadásul a Liquid Kontroll Kft. olyan tevékenységeket végez, melyhez nincsenek meg a megfelelő engedélyei. Magyarul üzletet csinál a károsultak ügyéből – írja az Origo.

Szabó cégének tevékenységi körei – elvben, Szabó nyilatkozatai alapján – az alábbiak:


  • követelés-kezelés,
  • követelés-vásárlás,
  • követelés-behajtás,
  • bizalmi vagyonkezelés, sértetti, avagy hitelezői képviselet,
  • mediátori tevékenység a felek között.

Nem kérdés, hogy a fent említett tevékenységek mind, egytől egyig engedélyhez kötöttek, amivel Szabó Bálint nem rendelkezik. Ezekre azonban igen nagy szükség lenne, hiszen nem viccből kötik feltételekhez ezeket a tevékenységeket. Az Origo kiemeli, hogy vélelmezhetően a jogalkotó elsődleges szándéka az volt az engedélykötelezettséggel, hogy képes legyen megvédeni az állampolgárokat a visszaélésektől, ezt a védelmet pedig leginkább úgy tudja érvényre juttatni, hogy szakmai és anyagi garanciákat vár el az ezeket végző vállalkozásoktól.

A Liquid Kontroll Kft. cégkivonatán is egyértelműen látszik, hogy nem rendelkezik megfelelő pénzügyi garanciákkal, és nincsen minimálisan elvárható szakmai gárdája sem. A fentebb vázolt tevékenységeket a társaság úgy végzi, hogy a cégkivonat tanúsága szerint a társaság fő tevékenységi “üzletviteli, és egyéb vezetési tanácsadás”, ez a főtevékenység azonban nem kapcsolható a jelen pillanatban végzett tevékenységek egyikéhez sem.


A feljelentő szerint Szabónak tehát sem engedélye, sem megfelelő pénzügyi garanciái sincsenek a Szeviép-károsultak követeléseinek képviseletére, ebből mégis komoly haszonra tesz szert. Czeglédy Csaba, a hatmilliárdos költségvetési csalással megvádolt szocialista ügyvéd-politikus szerint Szabó a Szeviép-károsultak követeléseit 10%-os sikerdíjért végezte, és Szegeden úgy tudják az érintettek, maga is vásárolt követeléseket a csődbe ment kisvállalkozóktól.

A Magyar Állam eddig 2,4 milliárd forintért állt helyt a Szeviép-ügyben, ennyit fizetett ugyanis ki a Botka László vezette szegedi önkormányzat és a Szeviép miatt csődbe jutott kisvállalkozók megsegítésére. Amennyiben a tízszázalékos sikerdíj igaz, akkor a nehéz helyzetben lévő vállalkozókat becsapva Szabó 240 milliót kapott eddig, jogtalanul – írja az Origo saját információkra hivatkozva.

Nem kell sokat agyalni azon, hogy mi is történt valójában. Szabó megtéveszti a károsultakat, és megfelelő engedélyek hiányában jár el. Magyarul sértetteket, károsultakat és hitelezőket vesz rá, hogy bízzák rá a képviseletet, miközben ahhoz semmilyen garanciát nem nyújtott, vagy nyújt. Becsapja és megkárosítja azokat az embereket, akiket Botka László szegedi szocialista polgármester cége, a Szeviép egyszer már csúnyán átvert – fogalmaz a lap.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek