EUR: 337,17 Ft
CHF: 314,11 Ft
2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Sport

Film készült a náci katona angliai focikarrierjéről

Film készül Bert Trautmann életéről, írja a MailOnline. A Manchester City legendás kapusa Vaskereszttel kitüntetett Luftwaffe-ejtőernyősként esett fogságba, hogy aztán 1956-ban az FA-kupadöntő hőse legyen.

 

Trautmannt 1949-ben igazolta le egy amatőr klubtól a City, és a hírre mintegy 25 ezren – főleg a manchesteri zsidó közösség tagjai – tüntettek a korábbi Hitlerjugend-tag ellen. Mi tagadás, a Luftwaffe többszörösen kitüntetett katonájaként nem volt túl népszerű a háború sújtotta Angliában, ám dr. Alexander Altman, a helyi rabbi védelmébe vette, mondván, nem lehet minden németet gyűlölni.


A kapus 1948-as szabadulása után eleinte csak a munka mellett védett a St. Helens Town-ban. Olyan jól, hogy igazi helyi csillag lett, a csapat meccseit majd tízezren nézték rendszeresen. S a boldogságot is itt lelte meg, amikor elvette Margaret Friart, a klubtitkár lányát.

A többi pedig már futballtörténelem: a Cityvel egymás után kétszer is bejutott az FA-kupa döntőjébe. 1955-ben 3-1-re kikaptak a Newcastle-tól, 1956-ban azonban ugyanilyen arányban győztek a Birmingham ellen. A meccs 73. percében egy ütközés nyomán súlyos nyakcsigolya-sérülést szenvedett. S mivel akkoriban még nem lehetett cserélni, a pályán maradt, és tovább remekelt. Csak a kórházban derült, ki hogy több csigolyája is elmozdult, meg is halhatott volna. Trautmann 1964-ig 545 mérkőzésen szerepelt a Cityben, és 2004-ben lovaggá ütötte a királynő. 2013-ban, 89 évesen hunyt el.


A világ egyik legjobb kapusa, Lev Jasin által is nagyra értékelt Bert Trautmann  története tényleg forgatókönyvért kiáltott, április 5-én mutatják be Angliában David Kross főszereplésével a The keeper – A kapus – című filmet.

Kapcsolódó Cikkek