EUR: 333,90 Ft
CHF: 304,63 Ft
2019. november 11., hétfő
Márton

Egyéb Szolnok

Folytatják a kitermelést

A következő hónapokban újabb kutak fúrását tervezi az O & GD Central Kft. a szolnoki térségben, hiszen a föld alatt még mindig rengeteg kitermelésre váró szénhidrogén lehet.  

Pár évvel ezelőtt igen meglepődhettek a Holt-Tisza-parton lakók, amikor hatalmas munkagépek kezdtek el dolgozni a 4-es felüljáró melletti tisztáson. A jelenség azonban nem volt véletlen, hiszen korábban is köztudott volt, hogy a szolnoki térség alatt igen nagy mennyiségű kőolaj és földgáztartalék van, ezért sem meglepő, hogy most újabb kutak fúrását tervezi az O & GD Central Kft. 


Az O&GD Central Kft. az elmúlt három és fél évben csaknem 40 milliárd forintot költött beruházásaira

Volter György, a cég hatósági és társadalmi kapcsolatokért felelős vezetője az MTI-nek elmondta: a cég már 2016 óta végez munkálatokat a területen, az ebben az időszakban létrehozott és kimélyített kutak jelenleg is olajat és földgázt termelnek ki. A következő hónapokban újabb kutak fúrását tervezi a cég, amelyek gáztermelése adott esetben akár 100-150 ezer köbméter is lehet. Természetesen csak sikeres találat esetén, azonban az átlagosnak mondható 20 százalékos sikerességi rátánál a cég ez idáig sokkal pontosabban tudta előre jelezni a gázlelőhelyeket, ami a modern felszereléseknek és technikának köszönhető.

A cég napi földgáztermelése a magyarországi fogyasztás 3,1 százalékát fedezi

Volter hozzátette: ha a fúrások sikerrel járnak – ezek költsége körülbelül egymilliárd forint –, akkor egy újabb beruházás keretében összekötik a kutakat az Alcsiszigeten létrehozni tervezett gyűjtőállomással. A beruházás összege itt sem lesz kevés, több milliárd forinttal számolnak, ugyanis az állomástól egy 40 kilométeres vezetéken kell eljuttatni a gázt a cég Mezőtúr közelében lévő feldolgozó egységébe, ahol a tisztítást és a főáramba való bepumpálást végzik. 


– A jelenlegi napi földgáztermelés megközelítőleg egymillió köbméter, ami a magyarországi fogyasztás csaknem 3,1 százalékát fedezi, és 18,5 százaléka az ország földgáztermelésének – ismertette az adatokat Volter György.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fakutyával táncoltak

    Fakutyával táncoltak

    Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.

  • 40 zsák szemetet gyűjtöttek

    40 zsák szemetet gyűjtöttek

    A Zölden Szekszárdon és Környékén elnevezésű civil közösség az elmúlt hetekben többször is szervezett szemétszedési akciót a megyeszékhelyen…