EUR: 326,16 Ft
CHF: 299,45 Ft
2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Belföld

Folytatódik a rekordsorozat a hazai lakáspiacon

Folytatódik a rekordsorozat a hazai lakáspiacon, nyolc éve nem épült annyi lakás, mint 2018-ban – mondta Balogh László, az ingatlan.com piaci portál vezető gazdasági szakértője az M1 aktuális csatorna és Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában hétfőn.

Tavaly közel 18 ezer lakást adtak át, ez 23 százalékkal meghaladja a 2017-es éves adatokat – hangzott el a műsorban.


Elmondta: a lakásépítkezések száma folyamatosan emelkedik 2015 óta, évente gyakorlatilag harmadával több lakás épült Magyarországon. A lakáspiac élénkítésére több intézkedés történt az elmúlt években, kezdve a kedvezményes 5 százalékos áfa bevezetésével, amely 2016 januárjában lépet életbe, és 2019-ig tartó hatályának meghosszabbításával 2023-ig biztosít kedvezményt. A lakásállomány minősége szempontjából fontos, hogy a hatályosság kitolásával minél több új lakás épüljön, ezáltal frissítve a hazai lakásállományt – mutatott rá. Továbbá a lakásépítkezések számának emelkedéséhez hozzájárult a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítései is – fűzte hozzá.

A bővülés legfontosabb oka, hogy a gazdaság minden ágazata jól teljesít, ennek köszönhetően az emberek mernek építkezni, a beruházók jó üzletet látnak a lakásépítésben, továbbá a gazdasági környezet is kedvező, hiszen nagyon alacsony kamat mellett lehet lakáshitelt felvenni – emelte ki Balogh László.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: Auf Wiedersehen

    Orbán Viktor: Auf Wiedersehen

    Orbán Viktor újabb bejegyzést tett közzé közösségi oldalán. Mint ismert, a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor és Angela Merkel, miután Sopronban ökumenikus istentisztelettel emlékeztek meg az eseményről.

  • Merkel: Köszönet Magyarországnak

    Merkel: Köszönet Magyarországnak

    Köszönetét fejezte ki Magyarországnak a német egység megteremtésében játszott szerepéért a német kancellár a soproni evangélikus templomban tartott hétfői, a harminc évvel ezelőtti Páneurópai Piknik évfordulója alkalmából tartott istentiszteleten.