EUR: 334,12 Ft
CHF: 304,61 Ft
2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Extra

Fordulat! Ezt az énekest zártak ki A Dal döntőjéből

Mint arról beszámoltunk, hiába ért véget szombaton A Dal második elődöntője, mégsem alakult ki a döntősök végleges mezőnye. Egy továbbjutót ugyanis plágiummal vádolnak, most az is kiderült ki az.

Az eredményhirdetést követően nem volt fesztelen a hangulat a stúdióban, a műsorvezető Freddie ugyanis elárulta, hogy az egyik versenyzőt plágiummal vádolják. “Kedves nézőink egy nagyon fontos bejelentést kell tennem, a döntőbe jutott dalok közül az egyiket plágiumvád érte. Amint megérkezett a bejelentés a hasonlóságról azonnal elkezdtük kivizsgáltatni az esetet, a hivatalos szakvéleményt azonban még nem kaptuk meg. Nem szeretnénk alaptalanul senkit sem megvádolni, ezért most nem nevezzük meg az érintett versenyzőt, de amint beigazolódik a gyanú, akkor a dalt és előadóját a szabályok szerint ki kell zárnunk a versengésből.


Most kiderült, hogy Petruska helyett Oláh Gergő lesz a legjobb nyolc versenyző között, A Dal fináléjában.

Az elmúlt évek során felmerült már A Dalban egyes produkciók kapcsán, hogy plagizáltak, de eddig egy olyan eset sem volt, ahol egyértelműen bebizonyosodott volna a plágium gyanúja – írja a Ripost.


Ennek végső biztosítéka talán, hogy a versenyzők minden évben aláírnak egy nyilatkozatot, ahol az egyik pont kifejezetten erre az esetre súlyos pénzügyi büntetést helyez kilátásba. A műsorkészítői csapat mindezek után mély megdöbbenéssel és sajnálattal olvasta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettesének és nemzetközi tekintélyű szakértőjének vasárnap érkezett szakmai állásfoglalását Petruska dalával kapcsolatban. Fekete Gyula álláspontja szerint: A két dal hangneme, tempója, hangszerelése, harmónia struktúrája, jellemző basszusmenete, dallamkezelése megegyező, ugyanaz – tudatja a portál.

A Vampire Weekend dalnak a nagyon karakterisztikus refrénje is visszaköszön a Petruska dalban, amitől az egész Help Me Out of Here dal karaktere és hangulata megegyezik a White Sky-éval. Tudva, hogy sok sláger ugyanabból a limitált eszköztárból építkezik, sok szám hasonlít egymásra, mégis, esetünkben a Petruska dal fent említett paraméterei túl nagy számban megegyeznek a Vampire Weekend dallal, ezért a Help Me Out of Here c. dal plágiumnak minősíthető” – fogalmazott a rektorhelyettes.

A Ripost információi szerint a szakmai állásfoglalás egyértelműen fogalmaz, így a műsor készítőinek, A Dal 2019 szabályzata értelmében azonnal ki kell zárniuk Petruskát a további versenyből. Az élő műsorban elhangzottak értelmében a döntő nyolcadik versenyzője az elődöntőkben a zsűritől és a közönségtől legtöbb pontot kapott versenyző, Oláh Gergő lesz. Az MTVA a mostani közlemény kiadása előtt személyesen ismertette az érintettel a döntést és annak hátterét.

A fentiek alapján minden akadály elhárult a döntő képernyőre kerülése elől, így kijelenthető, hogy megvan a finálé nyolc versenyzője – számol be a lap.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek