EUR: 321,45 Ft
CHF: 282,49 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Extra

Fordulat! Ezt az énekest zártak ki A Dal döntőjéből

Mint arról beszámoltunk, hiába ért véget szombaton A Dal második elődöntője, mégsem alakult ki a döntősök végleges mezőnye. Egy továbbjutót ugyanis plágiummal vádolnak, most az is kiderült ki az.

Az eredményhirdetést követően nem volt fesztelen a hangulat a stúdióban, a műsorvezető Freddie ugyanis elárulta, hogy az egyik versenyzőt plágiummal vádolják. “Kedves nézőink egy nagyon fontos bejelentést kell tennem, a döntőbe jutott dalok közül az egyiket plágiumvád érte. Amint megérkezett a bejelentés a hasonlóságról azonnal elkezdtük kivizsgáltatni az esetet, a hivatalos szakvéleményt azonban még nem kaptuk meg. Nem szeretnénk alaptalanul senkit sem megvádolni, ezért most nem nevezzük meg az érintett versenyzőt, de amint beigazolódik a gyanú, akkor a dalt és előadóját a szabályok szerint ki kell zárnunk a versengésből.


Most kiderült, hogy Petruska helyett Oláh Gergő lesz a legjobb nyolc versenyző között, A Dal fináléjában.

Az elmúlt évek során felmerült már A Dalban egyes produkciók kapcsán, hogy plagizáltak, de eddig egy olyan eset sem volt, ahol egyértelműen bebizonyosodott volna a plágium gyanúja – írja a Ripost.


Ennek végső biztosítéka talán, hogy a versenyzők minden évben aláírnak egy nyilatkozatot, ahol az egyik pont kifejezetten erre az esetre súlyos pénzügyi büntetést helyez kilátásba. A műsorkészítői csapat mindezek után mély megdöbbenéssel és sajnálattal olvasta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettesének és nemzetközi tekintélyű szakértőjének vasárnap érkezett szakmai állásfoglalását Petruska dalával kapcsolatban. Fekete Gyula álláspontja szerint: A két dal hangneme, tempója, hangszerelése, harmónia struktúrája, jellemző basszusmenete, dallamkezelése megegyező, ugyanaz – tudatja a portál.

A Vampire Weekend dalnak a nagyon karakterisztikus refrénje is visszaköszön a Petruska dalban, amitől az egész Help Me Out of Here dal karaktere és hangulata megegyezik a White Sky-éval. Tudva, hogy sok sláger ugyanabból a limitált eszköztárból építkezik, sok szám hasonlít egymásra, mégis, esetünkben a Petruska dal fent említett paraméterei túl nagy számban megegyeznek a Vampire Weekend dallal, ezért a Help Me Out of Here c. dal plágiumnak minősíthető” – fogalmazott a rektorhelyettes.

A Ripost információi szerint a szakmai állásfoglalás egyértelműen fogalmaz, így a műsor készítőinek, A Dal 2019 szabályzata értelmében azonnal ki kell zárniuk Petruskát a további versenyből. Az élő műsorban elhangzottak értelmében a döntő nyolcadik versenyzője az elődöntőkben a zsűritől és a közönségtől legtöbb pontot kapott versenyző, Oláh Gergő lesz. Az MTVA a mostani közlemény kiadása előtt személyesen ismertette az érintettel a döntést és annak hátterét.

A fentiek alapján minden akadály elhárult a döntő képernyőre kerülése elől, így kijelenthető, hogy megvan a finálé nyolc versenyzője – számol be a lap.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Lakásra és esküvőre költi nyereményét az Exatlon győztese

    Lakásra és esküvőre költi nyereményét az Exatlon győztese

    Véget ért a hónapok óta tartó kemény küzdelem a TV2 Exatlon Hungaryben. A győztes, Huszti Kata kemény heteken van túl, egyszer már kiesett a versenyből, a sorsnak köszönhetően azonban ő vihette haza a 20 milliós főnyereményt, amit lakásfelújításra, esküvőre és utazásra költ majd.

  • Dér Henit kitagadta az édesapja

    Dér Henit kitagadta az édesapja

    Dér Henit édesapja fiúnak várta, ezt pedig éreztette is vele. Az énekesnő egész életében szeretett volna neki megfelelni, de minden igyekezete ellenére apja kitagadta mikor jelentkezett a Megasztárba.