EUR: 334,30 Ft
CHF: 304,90 Ft
2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Belföld

Fülöp Attila: Fontos cél a gyermekvédelem elismertségének növelése is

Május végéig tart a nevelőszülői hivatást népszerűsítő országos kampány, addig minden megyében lehetőséget kívánunk adni a jelentkezéshez, és célunk a gyermekvédelem és a szociális szakma társadalmi elismertségének növelése is – mondta a Magyar Nemzetnek Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Mint mondta, a nevelőszülőségben a legfontosabb a lelkület és az elhivatottság, amely nem nyolcórás foglalkozást jelent, hanem 24 órás, a gyermek életét meghatározó elkötelezettséget. Az államtitkár hozzátette: erre a nemes feladatra keresnek jelentkezőket, hiszen huszonháromezer gyermek van a gyermekvédelemben, ebből tizenötezren nevelőszülőknél élnek, a gyermekotthoni férőhelyek kiváltásával pedig a jelenlegi 5200-nál több nevelőszülőre van szükség, ugyanakkor utánpótlásra a kiöregedés miatt is szükség van.


Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2014-től a nevelőszülőség speciális foglalkoztatási jogviszonynak minősül, és 2020. január 1-jétől bevezetik a nevelőszülői gyedet, így erre az ellátásra a gyermek kétéves kora alatt a nevelőszülők is jogosultak lesznek.

A gyermekekért való felelősségvállalás fontos érték Magyarországon – hangsúlyozzák ősztől kezdve nevelőszülői hivatást népszerűsítő országos kampány állomásain, Debrecenben, Szegeden, Székesfehérváron, Zala és Pest megye településein, legutóbb Miskolcon, majd Szekszárdon, hétfőn pedig a Veszprém megyei Várpalotán. Készülnek még Somogy, Nógrád, Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. Ezekre az alkalmakra kitelepülnek a nevelőszülői hálózatok, és elmondják, milyen örömökkel és nehézségekkel jár a nevelőszülőség.


A nevelőszülői hivatással 2014 óta együtt jár a foglalkoztatási jogviszony, és az elmúlt négy évben az egy gyermek után járó havi 15 ezer forint a négyszeresére, 60 ezerre emelkedett. Emlékezetes, hogy legutóbb 2013-ban volt nevelőszülőséget népszerűsítő kampány, akkor 1050 fő jelentkezett. A 2018-2019-es kampány során ehhez hasonló érdeklődést remélnek – olvasható a Magyar Nemzetben.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Lélekmelengető novellákkal debütál az egykori tévés Palotás Petra

  Lélekmelengető novellákkal debütál az egykori tévés Palotás Petra

  Remek hír az irodalom kedvelőinek, hogy idén ősszel is sokszínű és figyelemfelkeltő újdonságok érkeznek a boltok polcaira. A kínálatból a történelmet kedvelők, a novellák szerelmesei, de akár a bűnügyek rajongói is találnak kedvükre valót – derült ki az Álomgyár Kiadó pénteken tartott könyvbemutatóján, ahol öt szerző legfrissebb munkái mutatkoztak be.

 • Így segít a fiatal vállalkozóknak a NAV

  Így segít a fiatal vállalkozóknak a NAV

  2019-ben először vesz részt a Fiatal Vállalkozók Hete – Karrier&Üzleti Show-n kiállítóként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amely tavaly indította el a kezdő vállalkozások támogatására hivatott Mentor Programját.

 • A klímacélok eléréséhez szükség van az atomenergiára

  A klímacélok eléréséhez szükség van az atomenergiára

  Ha el akarjuk kerülni a klímakatasztrófát, akkor vissza kell szorítani a fosszilis erőművek működését, az atomenergiáról pedig nem mondhatunk le – mondta Áder János köztársasági elnök kedden, Pakson általános és középiskolásoknak tartott interaktív előadásán.