EUR: 335,41 Ft
CHF: 306,17 Ft
2019. november 19., kedd
Erzsébet

Egyéb Győr

Gurítson pár százast a kisbuszba!

felcím: Közösen valóra válthatunk egy álmot

Idős autóját szeretné egy fiatalabbra és modernebbre cserélni a mindszentpusztai Mit tehetnék Érted? Autista Otthon Alapítvány. Most mindenki segíthet, aki úgy gondolja, hogy szívesen áll egy jó ügy mellé!


Saját vesszőültetvényt ápolnak, szőnyeget szőnek és ír mintára majorságot alapítottak a Mit tehetnék Érted? Autista Otthon Alapítvány által működtetett mindszentpusztai autista-lakóotthonban. Ám még így is minden év a túlélésről szól, egy civil otthon fenntartása nem kis feladatot ró azokra, akik szívükön viselik a nyolc ott élő fiatal sorsát.

Jól összeszokott társaság a mindszentpusztai autistáké
Fotó: Marcali Gábor

A tizenegy fő befogadóképességű otthonban nyolcan találtak menedékre, már jól összeszokott társaság a harminc éven felüliekből álló csapat. Többségében Asperger-szindrómás autisták, vagyis jobb képességűek, de van, aki egyáltalán nem beszél, vagy halmozottan fogyatékos autista, de ők is szépen beilleszkedtek. Egyéni és csoportos fejlesztések is vannak, 2013-ban pályázati forrásból a faluban megnyitották a Kézművesek Házát, ahol a lakók közül öten hat megváltozott munkaképességűvel dolgoznak együtt.


A fiatalok a munkavégzés során érzik, ők is ügyesek, s ők is hasznos tagjai a társadalomnak
Fotó: Marcali Gábor

– Mindent magunk, kézzel készítünk. A termékekkel járunk vásárokba, jótékonysági eseményekre, és sokan ellátogatnak hozzánk vásárolni – mesélte dr. Zakár Erika intézményvezető, majd hozzátette: a bevételi lehetőségen túl még fontosabb, hogy a fiatalok érzik, ők is ügyesek, és ők is hasznos tagjai a társadalomnak.

Sajnos a lakókat eddig szállító tizennyolc éves, hatszemélyes kisbusz már nem alkalmas a közlekedésre. Egy fiatalabb autóra lenne szükség, a Győr+ Média pedig az otthon lakóinak segítségére sietett.

A jótékonyság célja: a régi kisbuszt lecserélni a jobb oldalt látható nyolc éves járgányra!
Grafika: Győr+ Média

– Egy tábla csokoládé árával már ön is segíthet! A kisbuszt kinéztük: a mindössze nyolcéves, kilencszemélyes Ford Transittal az otthon lakóit kirándulni és orvosi vizsgálatokra szállíthatná az otthon munkatársa – együtt az egész kis csapatot! A jármű hárommillió forintba kerül, amelyből az alapítvány egymillió forintot már félretett, a többit olvasóink, rádióhallgatóink és tévénézőink segítségével szeretnénk összegyűjteni. A gyorplusz.hu oldalon a menüpontok között keresse a CsokiBusz feliratot, ahol egyszerűen, gyorsan és biztonságosan tud segíteni az alapítványnak. Gurítson pár százast a kisbuszba, hiszünk benne, hogy a sok kicsi valóban sokra megy! – olvasható a felhívásban, amelyhez most a Lokál Extra is csatlakozik. Segítsünk együtt, hogy az álom valóra válhasson!

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.