2019. november 13., szerda
Szilvia

Életmód

Gyömbérport tiltott be a Nébih

Olyan rákkeltő anyagot mértek határérték feletti mennyiségben a kínai Flying Tiger őrölt gyömbértermékében, amely az emberi örökítőanyagon keresztül a születendő gyermekeknél súlyos mutációt okozhat, ezért a Nébih figyelmeztet: aki ilyet vett, ne fogyassza el.

Hétfőn került fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tiltólistájára a Kínából származó Flying Tiger márkájú őrölt gyömbér, mert kiderült, hogy súlyosan rákkeltő anyagot tartalmaz. A policiklikus aromás szénhidrogén határérték feletti jelenlétét elsőként Írországban mérték be a fűszertermékben, amely a Nébih közleménye szerint Németországon át érkezett az EU piacára, majd több feldolgozón és elosztón keresztül Spanyolországból szállítottak belőle Magyarországra.


A DNS-láncot rombolja a megjelölt kínai gyömbérben található anyag (képünk illusztráció) Fotó: FireFly BBQ

Az érintett 60 grammos kiszerelésű őrölt gyömbér (Ground Ginger, Stodt Ingefar, tételszáma: L1808173) policiklikus aromás szénhidrogéneket tartalmaz, amelyek főként a szerves anyagok tökéletlen égése során különböző ipari folyamatokban keletkeznek. A környezetben tartósan megmaradnak, genotoxikus rákkeltő tulajdonságuk miatt az emberi szervezetbe kerülésüket a lehető legalacsonyabb szintre kell szorítani. Vagyis nem elsősorban a fogyasztó szervezetében okoz komoly elváltozást, hanem az örökítősejtek DNS-láncainak szerkezetét roncsolja, amitől a fogyasztó személy később születendő gyermekeinél fokozott a daganatos megbetegedés kialakulásának kockázata, de akár súlyos mutációt is okozhat a gyermeknél.

Kapcsolódó Cikkek