2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Egyéb Érd

Hagyományápolás dallal, tánccal

Bukovinai székely kosaras bál

Az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör nagy múltra tekint vissza. Az együttes 1971-ben alakult, azóta többször részt vett a népdalkörök országos minősítésén, és számos alkalommal országos kiváló, illetve arany fokozatot is szerzett. Évről évre egyik legfontosabb tevékenységük a hagyományos székely kosaras bál megrendezése, amelyre most immár negyvenegyedik alkalommal került sor. A rendezésben együttműködtek az érdi Bukovinai Székelyek Egyesületével. A helyszín a Szepes Gyula Művelődési Központ volt.


A népdalkör asszonyai, lányai nemcsak hagyományos népdalokat énekeltek

Kóka Rozália elmondta, mit is jelent napjainkban a hagyományok ápolása

Az est háziasszonya Domokos Gyuláné, egyik fő szervezője pedig Kóka Rozália népdal- és népmesegyűjtő, népdalénekes, a népdalkör vezetője volt, aki elmondta, hogy mit jelent napjainkban a hagyományok ápolása. Természetesen mindenekelőtt a hiteles népviselet bemutatását, legalább ilyen és ehhez hasonló ünnepi alkalmakkor. És ha már a népdalkör lányai-asszonyai magukra öltötték ezeket a szép ruhákat, a régről örökölt szép dalok előadásától sem idegenkedtek, innen pedig már szó szerint csak egy lépés volt a hagyományos tánclépések bemutatása.

A táncmulatság a népdalkör bemutatójával kezdődött

A talpalávalót ezúttal is a bonyhádi Illés Anti és zenekara szolgáltatta, és mindezt méltóképpen koronázta meg – kosaras bálról lévén szó – az otthonról hozott székely- és töltöttkáposzta, a sokféle hús, sütemény, kalács, nem is szólva a megfelelő innivalókról, a borokról és a pálinkákról.


Sikert aratott a kosarak tartalma is

A bál hagyományosan az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör előadásával kezdődött. Műsorukban ilyenkor nemcsak a hagyományos népdalok szerepelnek, hanem olyan énekek is, amelyeket idevándorlásuk közben vagy már itt, Magyarországon írtak. A népdalkör műsorát szokás szerint táncmulatság követte, amelyen nemcsak az Érden lakó kétszáz bukovinai székely család jelen lévő tagjai, hanem a többi vendég is jókedvűen vett részt.

A gyerekek is szívesen próbálgatták a tánclépéseket
Fotók: Kacziba Renáta

Az est egyik fénypontja volt a tombola, amelyen több csodaszép népművészeti tárgy mellett Kóka Rozália könyvbe gyűjtött meséi is gazdára találtak. Éjfélkor azután következett a székely, majd a magyar himnusz eléneklése.

A rendezvényt Érd Megyei Jogú Város önkormányzata támogatta.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek