EUR: 335,33 Ft
CHF: 305,70 Ft
2019. november 19., kedd
Erzsébet

Külföld

Hamisítványnak hittek egy Van Gogh festményt

Vincent van Gogh festményeként azonosított az amszterdami Van Gogh Museum egy San Franciscóban lévő képet, amelyet eddig kétes eredetűként könyveltek el, mert több szakértő is hamisítványnak tartotta.

A Csendélet gyümölccsel és gesztenyével című festményt 1960-ban adományozták magánszemélyek a San Franciscó-i Szépművészeti Múzeumnak. Az eredetiségével kapcsolatos kételyek miatt a mű eddig nem szerepelt a posztimpresszionista holland festő alkotásainak katalógusában.


Az amszterdami múzeum szakértői a múlt év végén azonosították Van Gogh műveként a festményt, amely a De Volkskrant című lap értesülése szerint 1886 őszén keletkezett Párizsban, és eredetileg Émile Bernard festő – Van Gogh barátja – édesanyjáé volt.

A vizsgálatok során a szakértők nagy meglepetésükre egy női portrét fedeztek fel a csendélet alatt, habár Vincent Van Gogh-ról ismert, hogy pénzhiány miatt gyakran “újrahasznosította” korábbi képeit – közölte Milou Bollen, a holland múzeum szóvivője.

A Van Gogh Múzeumtól évente mintegy 200 feltételezett Van Gogh-festmény azonosítását kérik. 1988 óta 14 kép került fel ily módon a festőóriás hivatalos katalógusára – írta a De Volkskrant.

Az 1973-ban alapított amszterdami Van Gogh Múzeum rendelkezik a világ legnagyobb Van Gogh-gyűjteményével.

Kapcsolódó Cikkek