EUR: 335,36 Ft
CHF: 306,14 Ft
2019. november 19., kedd
Erzsébet

Egyéb Pécs

Hogyan lehetnének még jobbak a sportolók?

A verseny- és amatőr sportolók legális teljesítményének növelését vizsgálják Pécsett. A cél, hogy egy olyan tudásbankot hozzanak létre, amely lehetővé teszi az egészséges teljesítményfokozás követését és megvalósítását. Emellett pedig azt is meg tudják határozni, hogy egy-egy sportolónak milyen edzésterv szükséges ahhoz, hogy a legjobbat nyújtsa, valamint azt is személyre tudják szabni, hogy milyen sportágban lenne a legeredményesebb a vizsgált személy.

A pécsi Lauber Dezső Sportcsarnokban olyan teszteket végeztek fiatal sportolókon, ahol izomzat alapján határozták meg, milyen sportágban lennének a legsikeresebbek

Ezenkívül teljesítmény-élettani laboratórium, sportdietetikus és pszichológus is foglalkozik a sportolókkal Pécsett. A cél, hogy a részletes felmérések segítségével fokozzák a sportolói teljesítményt, valamint könnyebben ki tudják dolgozni az edzéseket.


– Látni kell, hogy egy élsportoló komoly segítség nélkül, ami nemcsak az edzésre vonatkozik, hanem háttérvizsgálatokra vagy megfelelő étrendre, nem tud az élsportban maradni – hangsúlyozta prof. dr. Kollár Lajos, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi tanácsadója. Ezért most három egyetem összefogásával olyan tanulmányokat végeznek, amivel a versenysportolókat segítik.

A Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem közreműködésével pontos információt tud adni a sportolók állapotáról, így legálisan tudják növelni a teljesítményüket.


A felmérések felénél járnak. A program négy évig tart, a következő két évben azt vizsgálják, hogy a speciális edzések és étrend, hogyan növelte a  sportolók teljesítményét

– Ez a mérési rendszer a mi sportolóinkon és a város sportolóin is tud segíteni, mert meg tudják állapítani, hogy hol van az a pillanat, amikor folytatni kell az edzést, vagy pihenőt kell beiktatni, esetleg valamilyen egészségügyi hátteret kell biztosítani a fiataloknak – mondta Vári Attila, a Pécsi Sport Nonprofit Kft. vezérigazgatója.

A program négy évig tart. A mérések első ütemében több mint 300 pécsi, fiatal labdarúgót és kosárlabdázót vizsgáltak havi szinten. De a következő két évben olyan ellenőrzéseket végeznek náluk, amivel ki tudják mutatni, hogy a személyre szabott edzéssel, étrenddel mekkora teljesítménynövekedést értek el. Hosszú távon azt szeretnék elérni, hogy az élsportolók vizsgálata során szerzett tapasztalatokat az amatőr sportolókra is ki tudják terjeszteni, így újra tízmillió embert próbálnak megmozgatni – mondta prof. dr. Tóth Miklós szakmai vezető a pécsi sajtótájékoztatón.

A kutatásra, és a program megvalósítására több mint 1,4 milliárd forint áll rendelkezésre, és több mint 600 fiatalt érint.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.