2019. november 21., csütörtök
Olivér

Külföld

Holttestre szerelt robbanószerkezet végzett a biztonsági erők több tagjával

Egyenruhás holttestre szerelt robbanószerkezet végzett a Burkina Fasó-i biztonsági erők két tagjával, hatan megsebesültek a robbanásban – számolt be pénteki közleményében a nyugat-afrikai ország fegyveres erőinek vezérkara.

A biztonsági erők Soum tartomány székvárosától, Djibótól négy kilométerre délre bukkantak rá a tetemre csütörtökön.


A halálos áldozatok egyike egy katonaorvos, aki segédeivel együtt megfordítani készült a holttestet, amikor az felrobbant – mondta el egy biztonsági forrás.

A Szahara “partvidékének” nevezhető, Mauritániától Szudánig húzódó Száhel-övezetben található Burkina Fasóban hónapokkal korábban újra fellángolt az erőszak, amit dzsihadista csoportok számlájára írnak. A biztonsági erők rendszeres hadműveleteik ellenére képtelenek kordában tartani a szélsőségeseket.

A dzsihadisták gyakran helyeznek el házilag készített robbanóeszközöket az utak mentén, de valószínűleg ez volt az első alkalom, hogy egy holttesttel csalták lépre az egyenruhásokat.

A szélsőségesek három támadást hajtottak végre a múlt héten. Az egyikben a csendőrség öt tagja halt meg éppen aznap, amikor Burkina Fasóban terrorellenes csúcstalálkozót rendeztek a G5-Száhel tagjai. A G5-Száhel nevű fórumot Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger hozta létre 2017-ben az iszlamista fenyegetés felszámolására.

2015 óta több mint háromszázan vesztették életüket a dzsihadisták merényleteiben az AFP francia hírügynökség szerint. Más források mintegy ötszáz áldozatról tudnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • 10 ezer migráns akart idén Magyarországra jutni

  10 ezer migráns akart idén Magyarországra jutni

  Intenzíven növekszik az illegális bevándorlók száma Magyarország határainál, a tiltott határátlépést megkísérlők száma az idén már meghaladta a tízezret – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója Bakondi György az M1-en.

 • Embercsempész bandára csaptak le Olaszországban

  Embercsempész bandára csaptak le Olaszországban

  Őrizetbe vették egy embercsempészbanda nyolc külföldi tagját az olaszországi Piemont régióban, a bűnözők pakisztáni, indiai és bangladesi állampolgárok illegális beutazását szervezték meg – közölték az olasz hatóságok szerdán.

 • Notre-Dame – Stabilizálták az épület struktúráját

  Notre-Dame – Stabilizálták az épület struktúráját

  Az építészek és az építőmunkások stabilizálták a párizsi Notre-Dame székesegyház tűzvészben meggyengült struktúráját, és a tűzoltók péntek éjjel megkezdték a levonulást a katasztrófa helyszínéről – jelentette be péntek éjjel a tűzoltóság.