2020. január 17., péntek
Antal, Antónia

Egyéb Szeged

Idén is bíróságról bíróságra járhat a Botka vezette önkormányzat

Bírósági tárgyalások sora vár a szegedi városvezetésre az idei évben. Várhatóan áprilisban tartja másodfokon az első tárgyalást a szegedi parkolási botrány miatt kezdődött perben a Gyulai Törvényszék. Szintén tavasszal folytatódik majd a Szeviép-per tárgyalása, az Aquapolis-ügyben viszont még nem hozott érdemi határozatot a Csongrád Megyei Főügyészség.

A Gyulai Járásbíróság tavaly október elején első fokon Mózes Ervin címzetes szegedi főjegyzőt felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt nyolc hónap, egy évre felfüggesztett, börtönbüntetésre ítélte, Solymos László alpolgármester hat hónap, szintén egy évre felfüggesztett, börtönbüntetést kapott, míg Kalmár Gábor, Botka László kabinetfőnöke, tíz hónap börtönt kapott első fokon, egy évre felfüggesztve.


Emellett a Szegedi Közlekedési Kft. két korábbi vezetője, valamint a cég korábbi parkolási üzletágának vezetője is társtettesként elkövetett hűtlen kezelésért tíz, illetve nyolc hónap börtönbüntetést kapott első fokon, egy évre felfüggesztve. A bíróság megállapította: a vádlottak jogosulatlanul, jogszabályi felhatalmazás vagy képviselő-testületi döntés nélkül kértek, illetve adtak ingyen éves parkolóbérleteket.

Tavasszal folytatódik a Szeviép-ügy


Szintén tavasszal folytatódhat a Szeviép-botrány miatt indult per is, az ügyet másodfokon a Szegedi Törvényszék tárgyalja majd. Mint ismert, a Szeviép-ügy egy kisebb részében tavaly november 20-án hozott elsőfokú ítéletet a Szegedi Járásbíróság.

A Szeviép Zrt. mindhárom egykori vezetőjét elmarasztalták: Oltványi Józsefet öt év két hónap fogházban, Pistrui Lászlót öt év két hónap börtönben, Baranyi Sándort pedig hat év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

A volt cégvezéreket a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettben mondták ki bűnösnek, a bíró szerint a céget úgy működtették, mint egy bankot.

Az ítélet kihirdetése után újabb feljelentést tettek a Szeviép-botrány miatt, mert az első fokon lezárult perben nem vizsgálták a mélyebb összefüggéseket.

A feljelentést kettébontották, az egyik részét egyesítették egy korábbi szegedi büntetőüggyel, amelyben már addig is a Központi Nyomozó Főügyészség szegedi regionális osztálya folytatott eljárást vezető beosztású hivatalos személy által a kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt. Ennek az ügynek még nincs gyanúsítottja, a nyomozó hatóság tanúkat hallgat ki. A feljelentés másik részét a NAV Dél-alföldi Regionális Igazgatósága bírálja el.

Az Aquapolis-ügy

Január elején a szegedi Ligetfürdő Kft. üzletrészének eladása kapcsán – hűtlen és hanyag kezelés miatt – is kérték a nyomozás elrendelését.

A Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. kisebbségi tulajdonosként jóval áron alul megvette a Botka László (MSZP) vezette várostól a Ligetfürdő Kft. 80 százalékos üzletrészét, ezzel legalább 2,4 milliárd forint kár érhette az önkormányzatot – a feljelentés szerint.

A piac minősége folyamatosan romlott

A Ligetfürdő kft 80 százalékos üzletrészét jóval áron alul adta el a város

Szabó Bálint azonban elronthatta a feljelentését, vagy lehet, hogy nem volt túl alapos, mert a Csongrád Megyei Főügyészségtől megtudtuk, hogy egyelőre nem indítanak vizsgálatot.

– Két évvel ezelőtt egy magánszemély ugyanezen indokok alapján tett feljelentést a Ligetfürdő-ügyben, azt a főügyészség elutasította. A mostani feljelentés gyakorlatilag ugyanezt ismételte meg, és mivel ugyanazokat a körülményeket tartalmazta, semmilyen újdonság nem szerepelt benne, ezért mellőzték a rendelkezés határozathozatalát – mondta megkeresésünkre Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője.

A piac

Január közepén hűtlen és hanyag kezelés miatt fordultak a Csongrád Megyei Főügyészséghez a Dorozsmai Nagybani Piac Kft. értékesítése miatt. Ezzel szintén komoly, akár milliárdos kár is érhette a várost. A piac történetét eddig is botrányok kísérték. 2016-ban politikai okokból leváltották a feladatát jól végző igazgatót. A kereskedők pedig elvándoroltak innen, így a piac veszteségessé vált.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.

 • Nem hiteles, ha a baloldali többség vizsgálja a Lackner-féle korrupciós botrányt

  Nem hiteles, ha a baloldali többség vizsgálja a Lackner-féle korrupciós botrányt

  Ha igazak Lackner Csaba hangfelvételeken elhangzott állításai, mindenkinek távoznia kell a közéletből, aki érintett Kispest valaha volt legnagyobb korrupciós botrányában a Fidesz-KDNP szerint. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a kormánypárti képviselők részt vesznek az önkormányzati tényfeltáró bizottság munkájában, de azt aggályosnak tartja, hogy az a baloldali összefogás alkotja a többséget, amelynek tagjaira Lackner Csaba terhelő állításokat fogalmazott meg.