EUR: 322,18 Ft
CHF: 283,39 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Egyéb Szeged

Idén is bíróságról bíróságra járhat a Botka vezette önkormányzat

Bírósági tárgyalások sora vár a szegedi városvezetésre az idei évben. Várhatóan áprilisban tartja másodfokon az első tárgyalást a szegedi parkolási botrány miatt kezdődött perben a Gyulai Törvényszék. Szintén tavasszal folytatódik majd a Szeviép-per tárgyalása, az Aquapolis-ügyben viszont még nem hozott érdemi határozatot a Csongrád Megyei Főügyészség.

A Gyulai Járásbíróság tavaly október elején első fokon Mózes Ervin címzetes szegedi főjegyzőt felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt nyolc hónap, egy évre felfüggesztett, börtönbüntetésre ítélte, Solymos László alpolgármester hat hónap, szintén egy évre felfüggesztett, börtönbüntetést kapott, míg Kalmár Gábor, Botka László kabinetfőnöke, tíz hónap börtönt kapott első fokon, egy évre felfüggesztve.


Emellett a Szegedi Közlekedési Kft. két korábbi vezetője, valamint a cég korábbi parkolási üzletágának vezetője is társtettesként elkövetett hűtlen kezelésért tíz, illetve nyolc hónap börtönbüntetést kapott első fokon, egy évre felfüggesztve. A bíróság megállapította: a vádlottak jogosulatlanul, jogszabályi felhatalmazás vagy képviselő-testületi döntés nélkül kértek, illetve adtak ingyen éves parkolóbérleteket.

Tavasszal folytatódik a Szeviép-ügy


Szintén tavasszal folytatódhat a Szeviép-botrány miatt indult per is, az ügyet másodfokon a Szegedi Törvényszék tárgyalja majd. Mint ismert, a Szeviép-ügy egy kisebb részében tavaly november 20-án hozott elsőfokú ítéletet a Szegedi Járásbíróság.

A Szeviép Zrt. mindhárom egykori vezetőjét elmarasztalták: Oltványi Józsefet öt év két hónap fogházban, Pistrui Lászlót öt év két hónap börtönben, Baranyi Sándort pedig hat év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

A volt cégvezéreket a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettben mondták ki bűnösnek, a bíró szerint a céget úgy működtették, mint egy bankot.

Az ítélet kihirdetése után újabb feljelentést tettek a Szeviép-botrány miatt, mert az első fokon lezárult perben nem vizsgálták a mélyebb összefüggéseket.

A feljelentést kettébontották, az egyik részét egyesítették egy korábbi szegedi büntetőüggyel, amelyben már addig is a Központi Nyomozó Főügyészség szegedi regionális osztálya folytatott eljárást vezető beosztású hivatalos személy által a kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt. Ennek az ügynek még nincs gyanúsítottja, a nyomozó hatóság tanúkat hallgat ki. A feljelentés másik részét a NAV Dél-alföldi Regionális Igazgatósága bírálja el.

Az Aquapolis-ügy

Január elején a szegedi Ligetfürdő Kft. üzletrészének eladása kapcsán – hűtlen és hanyag kezelés miatt – is kérték a nyomozás elrendelését.

A Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. kisebbségi tulajdonosként jóval áron alul megvette a Botka László (MSZP) vezette várostól a Ligetfürdő Kft. 80 százalékos üzletrészét, ezzel legalább 2,4 milliárd forint kár érhette az önkormányzatot – a feljelentés szerint.

A piac minősége folyamatosan romlott

A Ligetfürdő kft 80 százalékos üzletrészét jóval áron alul adta el a város

Szabó Bálint azonban elronthatta a feljelentését, vagy lehet, hogy nem volt túl alapos, mert a Csongrád Megyei Főügyészségtől megtudtuk, hogy egyelőre nem indítanak vizsgálatot.

– Két évvel ezelőtt egy magánszemély ugyanezen indokok alapján tett feljelentést a Ligetfürdő-ügyben, azt a főügyészség elutasította. A mostani feljelentés gyakorlatilag ugyanezt ismételte meg, és mivel ugyanazokat a körülményeket tartalmazta, semmilyen újdonság nem szerepelt benne, ezért mellőzték a rendelkezés határozathozatalát – mondta megkeresésünkre Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője.

A piac

Január közepén hűtlen és hanyag kezelés miatt fordultak a Csongrád Megyei Főügyészséghez a Dorozsmai Nagybani Piac Kft. értékesítése miatt. Ezzel szintén komoly, akár milliárdos kár is érhette a várost. A piac történetét eddig is botrányok kísérték. 2016-ban politikai okokból leváltották a feladatát jól végző igazgatót. A kereskedők pedig elvándoroltak innen, így a piac veszteségessé vált.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jöhet még egy gyerek?

  Jöhet még egy gyerek?

  A tavalyi siker után idén is tart „egyszerre gyermekemelés” programot a Három királyfi…

 • A föld napját ünnepeltük

  A föld napját ünnepeltük

  Április 22-én volt a Föld napja, melyet Magyarországon 1990 óta ünneplünk meg rendszeresen. Ilyenkor az egész világon a környezettudatosság kerül előtérbe és az, hogy legalább olyan körülményeket biztosítsunk az eljövendő generációknak, mint ami nekünk megadatott.

 • Tudomány és szakmaismeret

  Tudomány és szakmaismeret

  Hatodik alkalommal rendezték a Péch Antal szakmai napot, melynek zárásakor kezdetét vette a negyedik alkalommal megrendezett Szakmák Éjszakája.

 • Az utolsó két lépés Köln felé

  Az utolsó két lépés Köln felé

  Csütörtök este 8 órától (lapunk megjelenésének napján) teheti meg az utolsó előtti, május 5-én vasárnap 19 órától pedig az utolsó nagy lépést is megteheti a kölni Bajnokok Ligája Final 4 felé a MOL-Pick Szeged kézilabdacsapata.