EUR: 322,37 Ft
CHF: 287,51 Ft
2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb X.kerület

Így áll az operaházi építkezés

Még februárban eredményt hirdetnek a Közlekedési Múzeum új épületének tervezésére kiírt nemzetközi pályázaton. Az intézményt vezető Vitézy Dávid egy budapesti beszélgetésén jelentette be a hónap elején, hogy egy hónapon belül már a közönség is láthatja, milyen lesz az épület − tájékoztatott az MTI. Mindeközben javában zajlik az építkezés az Operaház új műhelyének helyszínén.

Óriási terek állnak rendelkezésre Kőbányán
MTI/Máthé Zoltán

A közlemény emlékeztet: a múzeum kiírására tizenhárom pályamű érkezett, amelyek rengeteg jó megoldást tartogatnak az ipari örökség megőrzésére és izgalmas kortárs építészeti kiegészítésére. Vitézy Dávid a beszélgetésen hangsúlyozta: az anonim tervpályázaton nem a tervezési díj, hanem a minőség, az átgondoltság, a múzeumi funkcióknak való megfelelőség és több más szakmai szempont alapján dönthet a zsűri.


Épül az Eiffel Műhelyház, az egykori MÁV Északi Járműjavító területén
MTI/Máthé Zoltán

A Feketeházy János tervezte Eiffel-csarnokban már folynak a munkák, ide a Magyar Állami Operaház műhelyháza költözik. A Közlekedési Múzeum fő helyszíne az ezzel szomszédos Dízelcsarnok lesz, amely lebombázott elődje pótlásaként a dízelvonatok javítására készült el 1962-re. A Dízelcsarnok Kőbányai útra néző, műemlékileg védett irodai szárnya biztosan megmarad eredeti formájában. A héthektáros területet illetően minden más azonban a 2017. decemberi kormánydöntést követően meghirdetett tervpályázat lezárultával derül majd ki.

A légtechnikai berendezések egy része már a helyén van
MTI/Máthé Zoltán

Az építészek becslése szerint a hatalmas és komplex beruházás végleges terveinek elkészítése két évet vehet igénybe, amit két-két és fél évig tartó építkezés követ majd; így öt év múlva reális az új múzeum megnyitása. Nemrég elkezdődött az ide tervezett új vasúti megálló tervezése, amely nem csupán az intézményt szolgálná ki: itt várhatóan napi nyolcezer ember szállna át a keleti elővárosok felől az 1-es villamosra. Ennek pénztára és váróterme az Északi Járműjavító szélén található Törekvés Művelődési Központ tömbjébe vagy környékére kerülhet.


Így néz ki az Operaház épülő logisztikai központja február elején
MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó Cikkek

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.