EUR: 334,57 Ft
CHF: 304,32 Ft
2019. november 22., péntek
Cecília

Külföld

Így néz ki a Föld a Hold sötét oldaláról nézve – Fotó!

Aki egy kicsit is sci-fi-rajongó, az már biztosan látott olyan űrhajós, bolygóközi filmeket, ahol a világűr valamely pontja felől érkezve tökéletes kilátás nyílik szeretett bolygónkra, a Földre. Ezek természetesen nem eredeti felvételek voltak, így csak elképzelni tudjuk, milyen is lehet valójában a kilátás mondjuk a Holdról a Föld felé tekintve.

Jó, ez így ebben a formában lehet, egy kicsit meredek kijelentés, hiszen az Apolló 11 legénysége is lőtt már egy fotót 1969-ben, ám annak eredetiségét közszeretettel támadják a különféle összeesküvés-elméleteket imádó konteó-rajongók. Nyakig belemerülhetnénk ebbe a témába is, ám ha ezt most megtennék, nem kizárt, hogy még holnap is a billentyűzetet gombjait püfölném pro és kontra elméleteket elemezve. Szóval inkább térjünk vissza az eredeti csapásvonalra, hogy miért is született ez a cikk.


Nos, egészen pontosan azért, mert a a kínai Longjiang-2 űrszonda, ami még tavaly májusban indult útnak és valami olyasmit sikerült lekapnia a szondára szerelt amatőr csillagászok kamerájával, amit eddig még soha. Elkészült az első olyan kép, amit a Hold sötét oldalán túlról fényképeztek. Mutatjuk:

Hát nem csodálatos még ilyen piciben is a mi kis bolygónk?


Aki nem tudná, a Longjiang-2 űrszondát még az év végén követte a szintén kínai Csang’o-4, ami január elején elsőként landolt a Hold távolabbi oldalán. Csak hogy teljes legyen a történet.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek