2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Külföld

Így ült tárgyalóasztalhoz Donald Trump és Kim Dzsong Un – Fotók!

Hosszú kézfogással, majd húszperces négyszemközti megbeszéléssel kezdődött meg Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kétnapos csúcstalálkozója a vietnami fővárosban, Hanoiban szerdán.

A Sofitel Legend Metropole luxusszállóban tartott bizalmas találkozót követően a vezetők tanácsadókból és miniszterekből álló kíséretükkel együtt díszvacsorán vesznek részt. A kétoldalú tárgyalások csütörtökön érnek véget.


Trump a kamerák kereszttüzében azt mondta: bízik a csúcstalálkozó sikerében. Észak-Korea hatalmas, hihetetlen és határtalan gazdasági lehetőségeket rejt – hangsúlyozta. “Alig várom, hogy lássam, ahogy ez megtörténik, és segíthessek benne” – tette hozzá.

“Biztos vagyok benne, hogy ez alkalommal jelentős eredményeket mutathatunk majd fel, amelyeket mindenki üdvözölni fog” – bizakodott Kim is. “Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy ez így legyen” – fűzte hozzá.


A diplomáciai esemény legnagyobb kérdése, hogy sikerül-e áttörést elérni Észak-Korea nukleáris leszerelése és a Koreai-félsziget atommentesítése ügyében, amelyről a felek a tavaly júniusi első, szingapúri csúcstalálkozójukon egyeztek meg. Az elmúlt hónapokban azonban kiderült: Trump és Kim eltérően képzeli el a leszerelés menetét. Az Egyesült Államok azt követelte, hogy Észak-Korea egyoldalúan adja fel nukleáris arzenálját, míg Phenjan egyenértékű gesztusokat vár Washingtontól cserébe.

Az elmúlt időszakban “több megfontolásra, erőfeszítésre és türelemre volt szükségünk, mint valaha”, hogy létrejöhessen ez a találkozó – hangsúlyozta Kim, dicsérve Trump bátor, párbeszédet kezdeményező döntését.

A találkozó előtt Trump a Twitteren ígéretet tett rá: Kimmel együtt keményen fognak dolgozni azon, hogy eredményt mutathassanak fel az atommentesítés ügyében.

Szakértők szerint a hanoi csúcs másik központi témája az 1950-53-as koreai háború lezárása lehet, amely békeegyezmény helyett fegyverszünettel ért véget.

Trump és Kim tavaly június 12-én találkozott először Szingapúrban, ahol több bizalomépítő lépésről egyeztek meg.

Trump: Észak-Korea hatalmas gazdasági lehetőségeket rejt

Észak-Korea hatalmas, hihetetlen és határtalan gazdasági lehetőségeket rejt – mondta szerdán Donald Trump amerikai elnök Hanoiban az előtt a szálloda előtt, ahol találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

“Alig várom, hogy lássam, ahogy ez megvalósul, és segíthessek benne” – tette hozzá.

Trump a kamerák kereszttüzében azt mondta: bízik a kétnapos hanoi csúcstalálkozó sikerében. Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőhöz fordulva hangsúlyozta: megtiszteltetés, hogy együtt lehetnek Vietnamban.

Trump és Kim második csúcstalálkozója húszperces, négyszemközti megbeszéléssel és díszvacsorával kezdődik. A két vezető tavaly június 12-én találkozott először Szingapúrban, ahol több bizalomépítő lépésről egyeztek meg.

Kim jelentős eredményeket vár a hanoi csúcstalálkozótól

Biztos vagyok benne, hogy ez alkalommal jelentős eredményeket mutathatunk majd fel, amelyeket mindenki üdvözölni fog – mondta Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerdán Hanoiban, ahol Donald Trump amerikai elnökkel találkozik.

“Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy ez így legyen” – fűzte hozzá.

A csúcstalálkozó legnagyobb kérdése, hogy sikerül-e áttörést elérni Észak-Korea nukleáris leszerelése és a Koreai-félsziget atommentesítése ügyében, amelyről a felek eltérő elképzelésekkel rendelkeznek. Az Egyesült Államok azt követelte, hogy Észak-Korea egyoldalúan adja fel nukleáris arzenálját, míg Phenjan egyenértékű gesztusokat vár Washingtontól cserébe.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek