EUR: 334,37 Ft
CHF: 305,69 Ft
2019. november 16., szombat
Ödön

Belföld

Imádni fogjuk a szuperkórházat

Lezárult a XI. kerületben felépítendő szuperkórház, a Dél-budai Centrum tervpályázata. A minden igényt kielégítő, modern gyógyító központról Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott közölt információkat a Lokállal.

A XI. kerületbe, az M1-M7 bevezetője közelébe tervezett Dél-budai Centrum megtervezésekor elsődleges szempont volt, hogy az új épület a betegközpontú, orvos- és személyzetkímélő, hatékony és biztonságos egészségügyi ellátást szolgálja. A kórház az oktatási részlegével, az orvos- és nővérszállójával, a dolgozók gyermekei számára létrehozandó óvodával és bölcsődével, a szupermarkettel, éttermével és más szolgáltatókkal egy kisebb egészségvárosként funkciónál majd.


– A nyertes pályamű megfelel az orvosszakmai csapatunk által támasztott követelményeknek. A jövő kórházában minden feltételnek adottnak kell lennie a legmagasabb szintű gyógyításhoz és a legkellemesebb gyógyuláshoz – fejtette ki Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott. Hozzátette: ebbe beletartozik az is, hogy a betegek, akik a gyógyulásuk idejére kiszakadnak megszokott környezetükből, élvezhessék a mindennapjaikban megszokott komfortot.

A Dél-budai Centrumkórház felszín feletti része mintegy 155 ezer négyzetméter lesz. A kétszintes mélygarázs és a gépészeti részleg további 60 ezer négyzetmétert tesz ki. A tervek szerint a szilvamag alakú tornyokban felnőtt fekvőbetegosztályok kapnak helyet, amelyek tetőrészén található az egyik mentőhelikopter-leszálló és több, rehabilitációt segítő tetőkert. De ugyanitt kapott helyet egy aktív rekreációs kert, valamint a kórházban működő óvoda és bölcsőde játszóudvara is. Az amőbaszerű kétszintes részben alakítják ki a központi ellátóegységeket, a műtőblokkot, a diagnosztikai egységet és az intenzív osztályokat. A komplexum fő ütőereként funkcionáló közösségi térfolyosó átszeli a kórházat, kitűnő megközelítést biztosítva minden részleghez.


– A Dél-budai Centrum egy sürgősségi központ lesz, így a sürgősségi ellátóegység értelemszerűen a központi területen helyezkedik majd el. A felnőttrészlegnél hat, míg a gyermeknél négy mentőautót tudnak egyszerre fogadni. Innen közvetlenül rövid betegutakkal kerülnek a páciensek a sürgősségi pontokra, indokolt esetben a sokktalanítóba vagy azonnal a műtőbe – osztotta meg a részleteket a Lokállal a miniszterelnöki megbízott. Kiemelte: a Centrum 2500-3000 főnek biztosít majd munkahelyet. A szuperkórház 1500 járóbeteg, 900 felnőtt-, 300 gyermekfekvőbeteg ellátására lesz alkalmas.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek