EUR: 323,37 Ft
CHF: 291,50 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Külföld

India és Pakisztán atomfegyvert is bevethet

Nem valószínű, de nem is lehet kizárni annak esélyét, hogy India és Pakisztán atomfegyvert vet be egymás ellen – mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

A szakértő elmondta a két országnak 1971 óta nem volt olyan súlyos konfliktusa, mint a mostani, amikor a pakisztáni légierő lelőtt két indiai harci repülőgépet szerdán, miután behatolt az ország légterébe.


A szerdai incidens előzménye, hogy a vitatott hovatartozású Kasmír indiai részén február 14-én a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista katonai csoport által elkövetett merénylet megtorlásaként kedden indiai gépek megelőző csapást hajtottak végre Pakisztán területén iszlamista fegyveresek táborai ellen. India a pakisztáni titkosszolgálatot gyanúsítja az iszlamisták támogatásával.

Gyarmati István szerint az bizonyos, hogy a merénylők Pakisztánból érkeztek, de az nem bizonyított, hogy a pakisztáni kormányzatnak köze van támadáshoz.

“Azt gondolom, hogy egyiknek sem áll érdekében, hogy nukleáris konfliktussá eszkalálódjon a helyzet” – fogalmazott a szakértő. Hozzátette: azt is figyelembe kell venni, hogy Indiában hamarosan választások lesznek. Ugyanakkor elhúzódó konfliktusra kell készülni – mondta a biztonságpolitikai szakértő.

Kapcsolódó Cikkek

 • Elfogták az Iszlám Állam egyik vezetőjét

  Elfogták az Iszlám Állam egyik vezetőjét

  Szaúdi különleges erők elfogták az Iszlám Állam jemeni ágának vezetőjét egy házban tartott razzia során – közölte kedden a jemeni polgárháborúban a kormányerőket támogató, szaúdi vezetésű koalíció.

 • Irán nem akar háborút az Egyesült Államokkal

  Irán nem akar háborút az Egyesült Államokkal

  Irán nem akar háborút az Egyesült Államokkal – közölte kedden Haszan Róháni iráni elnök Emmanuel Macron francia államfővel egy telefonbeszélgetés során a félhivatalos ISNA iráni hírügynökség jelentése szerint.

 • A nap képe: Egyenmoha

  A nap képe: Egyenmoha

  A nyugat-spanyolországi Salamanca tartománybeli Béjarban mohával borított hagyományőrzők árasztották el az utcákat az úrnapi körmeneten.

 • Egy csiga okozhatott közlekedési káoszt

  Egy csiga okozhatott közlekedési káoszt

  Áramkimaradás miatt több vonat is leállt Japánban, Kjúsú szigetén, aminek következtében legalább 30 járat 12 ezer utasa kényszerült várakozásra mindaddig, míg a hibát ki nem javítják a szakemberek.