EUR: 322,36 Ft
CHF: 287,95 Ft
2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Egyéb I.kerület II.kerület XI.kerület XII.kerület XXII.kerület

Itt az első lengyel–magyar interaktív népmese-kiállítás

A lengyel magyar vendéglátásról Majecsko gondoskodik

Az Art Quarter Budapest az egykori Haggenmacher sörgyár épületében működik a Nagytétényi úton

Milena Wartecka-Ducki, az InArt Alapítvány munkatársa, a Wonderland főszervezője

Wonderland – Mesebeli Országok Művészet és Kreativitás Fesztivál Gyermekeknek címmel nyílik interaktív kiállítás február 8-án Budán, a Nagytétényi úti egykori Haggenmacher Sörgyár épületében otthonra lelt Art Quarter Budapestben (AQB). A Lengyel Intézet és az AQB egy hónapig tartó programján a lengyel és a magyar kultúra, gasztronómia, valamint maguk az írók és olvasók találkoznak.

A Wonderlandben 100 modern lengyel és magyar népmese illusztrációját láthatják a gyerekek és szüleik, mert az interaktív kiállítás a felnőttek számára is érdekes. Az ingyenes programokra iskolai csoportok jelentkezését is várják, későbbi lengyel–magyar cserediák-akció reményében.


– Lesz művészeti-irodalmi műhely, rajzpályázat és iskolai foglalkozások. A kiállítótérben magyar és lengyel tervezők dizájndarabjait helyezzük el, ezekben ülve, fotelban, szőnyegen, párnákon olvashatnak az érdeklődők, és ismerkedhetnek egymás kultúrájával – mondta a Wonderland – Mesebeli országok című művészeti gyerekfesztivál főszervezője, a lengyel Milena Wartecka-Ducki, az InArt Alapítvány munkatársa. Hozzátette: Budafokon élő lengyel barátnője, Maja Wanot ajánlotta helyszínként az Art Quarter Budapestet, amely helyszínt biztosított a kiállításnak.

– Nagyon örülök, hogy a mese és a kultúra így egymásra talált, Maja koordinál a helyszín és a helyi iskolák között, és ráadásul különleges és egészséges süteményeivel a gasztronómia is bekapcsolódik a programba, hiszen a kiállításmegnyitón természetesen a Maja által készített házi Majecsko-finomságokkal kínáljuk a kicsiket.


Milena hangsúlyozta, a különleges kiállítás darabjainak kiválasztásánál arra is kiemelt figyelmet fordítottak, hogy az illusztrációk ne csak szépek, hanem elgondolkodtatók is legyenek.

– A kiállítás dizájnjához is olyan természetes anyagokból készült eszközöket kerestünk, amelyekkel szívesen játszanak a gyerekek, tudnak általuk tanulni, és fejlesztik az egymás közötti kapcsolatukat. Az is fontos szempont volt, hogy minél több fiatal alkotó munkája jelenjen meg, a pályakezdő művészek is bemutatkozhassanak – mondta.

A gyerekeknek foglalkozásokat is vezetnek majd az illusztrátorok, akik között ott lesz Kálmán Anna – többek között a Rumini és A táltos kecske című könyv illusztrátora –, Dóka Péter, a Betyárvilág szerzője, Sándor Csilla, a Csodaceruza főszerkesztője, illetve Marianna Jagoda, A csodaszarvas – magyar mesék című könyv illusztrátora. Kálmán Anna és Dóka Péter február 16-án tart workshopot a Nagytétényi út 48–50. szám alatti Art Quarter Budapestben. Részletek és regisztráció: http://wonderlandfestival.hu/workshopok.

Kapcsolódó Cikkek

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.