EUR: 329,35 Ft
CHF: 303,11 Ft
2019. augusztus 24., szombat
Bertalan

Belföld

Júliustól indul a családvédelmi akcióterv

Már júliustól élvezhetik a családok az Orbán Viktor kormányfő évértékelőjében bejelentett akciótervben foglalt lehetőségeket – közölte tegnap Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár.

1. Júliustól három éven át lesz igényelhető a fiatalok családalapítási támogatása. Tízmillió forint kamatmentes hitelt kap minden 40 év alatti, első házasságát kötő nő. A törlesztést minden gyermek születése után három évre felfüggesztik (a második születésénél az állam átvállalja a tőketartozás 30 százalékát), a harmadik gyermek után pedig teljesen eltörlik. A hitel törlesztőrészlete legfeljebb havi 50 ezer forint lehet.


MTI/Bruzák Noémi

 

2. Júliustól bővül a csok mellé járó kamattámogatott hitel felvételének lehetősége, amelyet eddig a legalább két gyermeket nevelő családok igényelhettek. E mellett már nemcsak új, hanem használt lakásokra is igényelhetik, ráadásul eltörlik a használt lakások 35 millió forintos árplafonját.

3. A meglévő jelzáloghitelek tőketartozásából eddig is átvállalt az állam egy-egymillió forintot három vagy több gyermek vállalása esetén. Júliustól ezt már a második gyermek után elkezdik, ekkor négymillióval, a harmadik és minden újabb gyermek után újabb egymillióval csökken az adósok tőketartozása.


4. A nagyszülői gyed bevezetése a még munkát vállaló nagyszülőkre vonatkozik majd, júliustól ők maradhatnak otthon a szülők helyett, és ők kaphatják meg munkájuk szüneteltetése esetén a gyedet.

5. Szintén júliustól lesz igényelhető az a 2,5 millió forintos újautó-vásárlási támogatás, amelyet a legalább három gyermeket nevelő családok legalább hétszemélyes autók vásárlásához vehetnek igénybe.

6. A négygyermekes anyáknak várhatóan a következő évtől nem kell majd személyi jövedelemadót fizetniük életük. Emellett megmarad a családi adókedvezmény rendszere is.

7. A bölcsődei bővítést már elindította a kormány, most gyorsabb ütemre kapcsolnak, így 2022-re 21 ezer új férőhely lesz, a mostani 49 ezerrel ez már összesen 70 ezer.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek