2019. november 19., kedd
Erzsébet

Egyéb Nyíregyháza

Kalucsni nélkül a Kalucsniban

A Kalucsniban, de nem kalucsniban lép először a Móricz Zsigmond Színház közönsége elé Varga Fekete Kinga március 2-án Szikszai Rémusz rendezésében. Illyés Ákos és Szabó Márta lányát, Annamarit alakítja majd a rendszerváltás előtti Erdélyben játszódó darabban a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának utolsó éves hallgatója.

Varga Fekete Kinga
Fotó: Kovács Juju

Az előző évadban a nyíregyházi teátrum két előadását láttam: a Leenane szépét és a Chicagót – nyilatkozta a Lokál Extrának Kinga. – Kaposvárról sok-sok város színházába ellátogattunk előadást nézni, de hogy ugyanazt a magas színvonalat produkálja egy repertoárban két előadás is, az nagyon ritka. Olyan nagy hatással volt rám mindkettő, hogy örömmel mondtam igent az itteni színház vezetőinek kérésére: játsszam el Nyíregyházán az egyik főszerepet Dragomán György darabjában, majd azt követően lépjek színre a Bob hercegben is, amit Göttinger Pál állít színpadra. Mivel a Csiky Gergely Színházban is számítottak rám az idei évadban, az első hónapokban ott játszottam, azt követően pedig Nyíregyházára jöttem. Az itteni színészek közül csak Kónya Merlin Renátát és Horváth Juliannát ismertem, akik Kaposváron végeztek, de a társulat tagjai nagyon kedvesen fogadtak. A Kalucsniban általam játszott Annamari 16 éves, és egy nagyon zárt világban él az 1980-as évek Romániájában, a Ceausescu-diktatúra idején. Mindannak a hatására nő fel rövid idő alatt, ami az előadás során történik vele. A családja szeretne kivándorolni az országból, de az édesapját elviszi a szekuritáté. A nők mindent elkövetnek, hogy kiszabadítsák onnan. Sikerül? Kiderül az előadásból.


Mint elmondta, a színész-rendező Szikszai Rémusz több remek előadását látta már, s annak is nagyon örül, hogy Kaszás Gergővel szerepelhet. Egyetemistaként egyik meghatározó szakmai élménye volt, amikor az Oscar-díjas filmrendező, Szabó István egy kurzusán vett részt. Jó érzéssel tapasztalta, a világhírű művész mennyire bízott a fiatal hallgatók tehetségében, ami szinte szárnyakat adott nekik. Kingát az elmúlt évben a Csiky Gergely Színház Goldoni Chioggiai csetepaté című vígjátékának Checcájaként láthatta a közönség. Játszik Ibsen Ha mi holtak feltámadunk című darabjának előadásában is, amely produkció a Soproni Petőfi Színház, a Nemzeti Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház koprodukciójában jött létre. Ebben Szilágyi Tiborral szerepel együtt, akinek gazdag szakmai tapasztalatából sokat tanult. Szintén nagyon büszke az Ivan Viripajev Részegek című művéből készült előadásra, amelyet az egyik hallgatótársuk rendezett meg, és az osztályuk játssza. Ezt a produkciót beválogatták az idei tatabányai MOST Fesztiválra.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.