2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Belföld

Karácsonyék eddig nácizták a Jobbikot, ma már összefognának velük

Biztosan sokan emlékeznek még azokra az időkre, amikor Ujhelyi István és Vadai Ágnes sárga csillagot tűzött a mellkasára, a DK a Jobbik betiltását kezdeményezte, Mesterházy „fasiszta vírusról” beszélt, Gyöngyösi Márton parlamenti zsidózása miatt miatt pedig a Népszava és a Népszabadság címlapon nácizott. Nem is olyan régen történtek ezek a dolgok, ám ma már a baloldal összefogna a Jobbikkal. A Mandiner egy összefoglaló keretében múltat idézett. 

„Pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt: az itt élő és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára” – mindezt Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese mondta még 2012-ben.


Még csak február elejét tapossuk, de már több alkalommal is kijelentette a baloldal, egészen pontosan Kunhalmi Ágnes, Karácsony Gergely, Gréczy Zsolt, és Bősz Anett is, hogy szívesen összeborulna a Jobbikkal. Így a Mandiner aktuálisnak látta felidézni, mit is reagált anno a balliberális politikai elit Gyöngyösi ominózus, zsidók listázásával kapcsolatos kijelentéseire.

Ujhelyi István, az országgyűlés volt MSZP-s alelnöke a Gyöngyösi-botrány másnapján sárga csillaggal tiltakozott a jobbikos politikus kijelentései miatt.

„Én tudtommal nem vagyok zsidó származású, de ha a Jobbik felkutatja, hogy vannak ilyen felmenőim, akkor büszke leszek rá” – jelentette ki, majd sárga csillagot tűzött a mellére a jelenleg európai parlamenti képviselőként dolgozó szocialista politikus.


Mindezek után az MSZP és a DK is a párt betiltását követelte Gyöngyösi megnyilvánulása után, Török Zsolt az MSZP szóvivője pedig a következőt üzente az akkor még jobbikos Novák Elődnek:

 „Jobban tenné, ha kézen fogná Gyöngyösi Mártont és a többi parlamenti dísznácit, és együtt húznának el”.

Mesterházy Attila a szocialisták hangját közvetítve pedig a következőképpen kommentálta az esetet Steiner Pál képviselővel az élen:

„Megbocsáthatatlan szavak hangzottak el a parlamentben” A Demokratikus Koalíció azt követelte Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy kezdeményezze a Jobbik betiltását, a többi parlamenti erőt pedig arra szólította fel, hogy zárják „politikai karanténba” a pártot – ezt Molnár Csaba, a DK alelnöke közölte akkor a nyilvánossággal.

Arra is biztosan sokan emlékeznek, amikor a Népszava 2012. november 30-án a következő címlappal jelent meg:

„Nem kérünk a dísznácikból”

Gyöngyösi Márton botrányos felszólalása után a baloldali Népszava és a Népszabadság címlapokon, terjedelmes cikkekben számolt be a jobbikos politikus parlamenti beszédének visszhangjáról, valamint a beszéd kapcsán készülődő tüntetésről – írja a Mandiner.

Érdemes felidézni, hogy a 2012. december 2-án tartott tüntetésen Mesterházy Attila, valamint Bajnai Gordon a következőket mondta:

„a fasizmus egy vírus. És a Jobbik a vírusgazda”. – Mesterházy Attila

a nácikkal szemben mindenkivel össze kell fogni, de még a hatalomért sem szabad összefogni a nácikkal”. – Bajnai Gordon

A tüntetésről a sajtó is beszámolt. A Népszava a tüntetést követően a „fasiszta vírus” kifejezést használta a címlapján, de leközölték Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter jogi véleményét is, miszerint „ha egy párt nem tudja meggátolni tagjai ennyire anidemokratikus és borzasztó megnyilvánulásait – mindegy, hogy azok az Országgyűlésben vagy annak falain kívül hangzanak el –, akkor nem feloszlatható, hanem feloszlatandó”.

A Népszabadság is címlapon hozta a december 2-i tüntetést, sőt a vezércikkük is e témában született. A lap szerint „több tízezer ember vett részt a nácizmus elleni tüntetésen vasárnap a Kossuth téren”.

Zsidózó jobbikost véd Karácsony

Nem tartja nácizmusnak a zsidólista felállítását Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke. A Hír TV-ben adott interjújában kifejtette, nincs elvi problémája a Jobbikkal, az önkormányzati választások érdekében szövetségre lépne a náci párttal. Mindez pedig már az elmúlt napokban hangzott el a politikus szájából.

A Párbeszéd a Jobbikon kívül mindenkivel tárgyalna – mondta például 2017 októberében Karácsony, akit a riporter Földi-Kovács Andrea szembesített korábbi kijelentéseivel, annak fényében, hogy most már összefogna a baloldal a náci Jobbikkal. Vélemény szerint ezek a kijelentések nem jelentik azt, hogy ne állhatnának össze a radikális párttal.

Nincs ezen mit szépíteni! Jól látszik, hogy Karácsonyék is bármire képesek a hatalom megszerzése érdekében.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek