EUR: 323,17 Ft
CHF: 288,30 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Egyéb Győr

Kemény tűzoltók vigyáznak ránk

Kimagasló sportsikert ért el a két fiatal

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál büszkén tekinthetnek vissza az elmúlt esztendőre: nemcsak szakmailag, hanem a sportversenyeken is derekasan helytálltak. Ismerjünk meg most két fiatal küzdősportolót!


Turi-Draskovics Erik és Horváth Vendel tűzoltó őrmesterek a tavalyi TEK Budo- és Küzdősportgálán értek el kimagasló eredményt.

Turi-Draskovics Erik tűzoltó őrmesternek a dzsúdó mindig is kiemelt sportága volt
Fotó: O. Jakócs Péter

Erik dzsúdóban, a 100 kilogramm felettiek mezőnyében indult. Huszonkét éves, élettel és motivációval teli srác, akinek már kiskorától kezdve fontosak a küzdősportok. A dzsúdóval tízéves kora környékén ismerkedett meg, és azóta is űzi. Tehetségét és tudását mutatja, hogy a korosztályos válogatottakban is többször helyet kapott. Az életét mégsem a versenysportnak, hanem a tűzoltó hivatásnak szentelte, így napjainkban már inkább csak hobbiként tekint a dzsúdóra, de amennyit lehet, eljár edzeni.


– Amikor tűzoltónak jelentkeztem, előny volt az a fizikumom, amint a dzsúdónak köszönhetek, de érzem az előnyét a mindennapokban is. Tavaly tavasszal a BM cselgáncs országos bajnokságot már megnyertem, de akkor még csak mint tanuló – mesélte Erik.

Horváth Vendel tűzoltó őrmester gyerekkora óta szenvedélyesen szereti a küzdősportokat
Fotó: O. Jakócs Péter

Vendel no gi grapplingben földharcban indult, a 70 kilogramm alattiak kategóriájában, de leginkább brazil dzsiudzsicutzik, birkózik és bokszol a mindennapokban. Ahogy fogalmazott: szinte a küzdősportok megszállottja, s ahogy bajtársa, ő is egészen kicsi korától kezdve komolyabban foglalkozik a sporttal.

– Február óta vagyok tűzoltó, Csornán fél évet voltam, s azután kerültem át ide a győri parancsnokságra. A sportos életmód sokat segít, állóképességet és kitartást adott. Remélem mindegyikben egyre jobb lehetek. A TEK-gálát a parancsnokhelyettesünk említette, Erik és én is szívesen jelentkeztünk. Örültünk a lehetőségnek, mert most egyszerre lehettünk sportolók és  tűzoltók is. Az ezüstérmet sikerült megszereznem, a döntőben kikaptam, remélem jövőre már az arannyal térek haza.

Horváth Vendel és Turi-Draskovics Erik tűzoltó őrmesterek, nyakukban a TEK-Gálán szerzett érmekkel (b.-j.)
Fotó: O. Jakócs Péter

Eriknek három mérkőzésen kellett bizonyítania, hogy ő a legjobb, s végig magabiztosan haladt az aranyérem felé. Ez első mérkőzést intésekkel nyerte, a másik kettőt viszont idő előtt fejezte be: egy perc, majd 30 másodperc kellett a győzelemhez és az aranyéremhez.

A két fiatal tűzoltó abban is egyetért, hogy a TEK-gála nagyon színvonalas rendezvény, ahol kiváló kollégákkal, sportemberekkel mérhették össze a tudásukat. A hétköznapokba visszatérve pedig ígérték: a való életben, a tűzoltó hivatásban is olyan elszántan és kitartóan tanulnak és teljesítenek majd, ahogy a küzdősportokban is.

Kapcsolódó Cikkek